Recept på Engelska Påskbullar - Hot Cross Buns

Recept på Engelska Påskbullar - Hot Cross Buns

Läs skribent Anja Helldals recept: “Hot Cross Buns”, ett besök i Engelsk påsktradition… FOTO: Henrik Westberg.

I engelska recept används ofta vinbär i bullarna – vilket för oss kanske känns udda som påsktradition, eller bara exotisk och härlig. Notera att OM du vill använda färska eller tinade bär så tillsätt inte dem under knådningen - för då mosas de in i degen och det blir en missfärgad gegga av alltihop.

Bullarna heter ”hot cross” för att man traditionellt dekorerar dem med ett kors av en blandning av mjöl och vatten före gräddning. På bilderna kan ni se att jag hoppade över det momentet, men vill ni vara autentiska så är det lätt som en plätt.

FOTO: Henrik Westberg.


Engelska påskbullar 14-16 st



Det här behöver du:

Till deg:

  • 25 g jäst

  • 50 g smält smör

  • 3 dl mjölk

  • Finrivet skal av en liten apelsin

  • 9-10 dl vetemjöl

  • 1 tsk salt

  • 1 dl strösocker

  • 1 ½ tsk brödkryddor

  • 1 ägg



Till fyllning:

Förslag 1:

  • 2 dl russin, tranbär, torkade bär

Förslag 2:

  • 2 dl färska eller tinade frysta vinbär (OBS se särskilda instruktioner)



Till garnering:

2-3 msk mjöl

2 msk vatten



FOTO: Henrik Westberg.


Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Blanda mjölken med det smälta smöret, se till att det är fingervarmt och lös upp jästen i lite av vätskan.

  2. Tillsätt resten av degvätskan och apelsinskalet. Rör ihop så att apelsinskalet är utblandat i vätskan.

  3. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt till degvätskan tillsammans med ägget samt fyllning (såvida du inte använder färska/tinade bär).

  4. Blanda ihop till en blank och smidig deg med degkrokar eller i knådmaskin, 5-10 minuter. Täck med bakduk och låt jäsa en timme ELLER se särskilda instruktioner för färsk/tinad fyllning.

  5. När degen har jäst stjälper du ut den på mjölat bakbord och delar den i 14-16 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på två plåtar. Låt jäsa övertäckta i 15 minuter.

  6. Medan degen jäser kan du om du vill göra garneringen. Blanda mjöl (börja med den mindre mängden) och vatten. Låt svälla ca tio minuter och tillsätt mer mjöl om den verkar rinnig, den ska vara som en lite tjockare pannkaksmet.

  7. Häll garneringsröran i en lite plastpåse (enklast om du kör ner en öppen plastpåse i ett glas för stadga). Klipp av ett litet hörn av påsen och spritsa ett kryss över varje bulle. Eller någon annan figur, det kan lika gärna vara en smiley om du föredrar det 

  8. Grädda i ugnen i 200 grader 15-20 minuter tills bullarna har fått en gyllene färg. Låt svalna på galler. Om du vill få blanka bullar kan du pensla dem med lätt uppvispat ägg omedelbart efter att du tar ut dem ur ugnen, eller innan du gräddar dem såvida du inte garnerat dem med mjölblandningen (som blir utsmetad om du försöker göra det innan gräddning).



Om du vill använda färska eller tinade bär:

  1. Tillsätt inte bären i degen i steg 4. När degen är färdigknådad stjälper du ut den på mjölat bakbord och kavlar ut den till en platta.

  2. Strö över bären och vik in en tredjedel av degen mot mitten, sedan den andra tredjedelen så att det blir ett avlångt paket. Vik igen på längden ett par gånger till en degkub (poängen är att bären försiktigt viks in i degen så att de inte mosas, men det gör inget om några går sönder) och lägg tillbaka i degbunken för att jäsa en timme. Om bären var kalla kan det påverka jäsningen som då behöver lite mera tid.

  3. Fortsätt följa instruktionerna från steg 5.

FOTO: Henrik Westberg.

FOTO: Henrik Westberg.


Daniels bästa - Några favoritkrönikor från Intressesfären genom åren

Daniels bästa - Några favoritkrönikor från Intressesfären genom åren

Krönika - Det Asterix lärde mig om världen

Krönika - Det Asterix lärde mig om världen

0