Daniels bästa - Några favoritkrönikor från Intressesfären genom åren

Daniels bästa - Några favoritkrönikor från Intressesfären genom åren

Kuxabladets långkörare, Intressesfären, en kultursida om både högt och lågt, såg för första gången dagens ljus i nummer 69 av Kuxabladet, vecka 4 2015. Här kommer de tio bästa krönikorna av Daniel Gustavsson. Men först en liten sammanfattning.  

– Intressesfären var en möjlighet att skriva om någonting som inte enbart är lokalt, det var ett sätt för oss som skrev för tidningen att få utlopp för det som vi kanske hade specialintressen i, berättar Johan Beijer. 

– Jag minns att andra artikeln, då skrev jag till exempel om Ghostbusters och den nya filmen med kvinnliga spökjägare som var på gång. 

Isabella Rossellini, rockfotografen Henry Diltz, och Lars Krantz (stående), på Wij Trädgårdar 2015. Foto: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

Isabella Rossellini, rockfotografen Henry Diltz, och Lars Krantz (stående), på Wij Trädgårdar 2015. Foto: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

Men ibland är även Intressesfären lokalförankrad.  I nummer 77 var Ingrid Bergmans dotter Isabella Rossellini  på besök i Ockelbo. Det var filmvisning av en film om Ingrid Bergman. Mattias Färnstrand träffade då också Henry Diltz som var rockfotograf och då var på besök med en utställning på Wij Trädgårdar. Han hade fotograferat allt från Jimi Hendrix, Janis Joplin, Paul MacCartney, Joni Mitchel, The Doors, bland många andra. 

Daniel Funderar länge och väl… Foto: Privat arkiv

Daniel Funderar länge och väl… Foto: Privat arkiv

I nummer 80 (vecka 34, 2015) var det sedan premiär för den som skrivit allra flest av Intressesfären-krönikorna. Daniel Gustavsson, känd från P4 i radio och som kulturbibliotekarie med serier som specialintresse. 

När började du med Intressesfären?
– Oj. Jag minns inte året. Men det var i samma veva som Johan Beijer blev ansvarig utgivare på Kuxabladet. När det nu än var. (under 2015 red.anm)

Hur var ingången till det? 
– Det minns jag inte heller. Jag frågade Johan eller så frågade han mig. Tanken var hur som helst att föra över det jag pratar om i P4 Gävleborg på måndagar till krönikor. Just då var jag lite kreativt rastlös och ville få utlopp för det.

I sin första krönika tog Daniel Gustavsson upp sitt största intresse, amerikansk Wrestling. ”Män i trikåer som låtsas slå varandra på käften” var rubriken. 


Numret därefter skrev Henrik Westberg (undertecknad) om tv-spelet NES eller kort och gott Nintendo (läs här), och där passade Daniel på att skriva om amerikansk countrymusik med inriktning på frisyrer!

Daniel skulle komma att skriva merparten av alla Intressesfären, från början med olika intervall men från 2017 och framåt i varje nummer av Kuxabladet. Nu har han en paus och skriver fortfarande om författare och böcker under kultursidan Ord om ord. 

Har du några favorit-krönikor du skrivit under åren? 
– Jag är alltid glad över att skriva om wrestling. Varje gång jag lyckats göra lite reklam för den typen av underhållning är en bra dag. 

– Över huvud taget hoppas jag att i alla fall någon gillat att läsa om de besynnerligheter som jag skriver om. Som om hajtornados. Eller om kannabilfilmer. Eller om träskmonster. Eller om buskisslagsmål. Eller om besynnerliga håriga djur som löper amok och har ihjäl folk på skoj. Och så vidare.

Blir det ev. en comeback i framtiden?
– Just nu har jag alldeles för många saker för mig. Är bland annat mitt uppe i skrivandet av en ny bok. Men när livet lugnar ner sig är det inte otänkbart alls.

Här följer några krönikor av Daniel Gustavsson.

daniel_skylt_fixad.png

Livestreama begravningen

Livestreama begravningen

Recept på Engelska Påskbullar - Hot Cross Buns

Recept på Engelska Påskbullar - Hot Cross Buns

0