Boktips för unga: Bondgård, sommarjobb och skola

Boktips för unga: Bondgård, sommarjobb och skola

Boktips till barn och unga av David Svensson

- Barnbibliotekarie vid Ockelbo Folkbibliotek & Perslunda Skolbibliotek.


På en helt vanlig bondgård med familjen Jansson

Martin Widmark & Pelle Forshed

Från 6 år

Många blinkningar till Emil i Lönneberga när familjen Jansson provar på livet som bönder. Familjen Jansson har fått ett brev från sin farbror Emil som har en bondgård i Småland. Han älskar berättelserna om Emil i Lönneberga och vill att allt ska vara precis som i Astrid Lindgrens böcker. Så han klär sig, äter och pratar som om han levde på den tiden. Nu har han brutit benet, skriver han, och behöver någon som tar hand om gården medan han är hos doktorn i Mariannelund. Så familjen Jansson åker dit i sin husbil för att bli gammaldags bönder för en vecka. Problemet är bara att de inte vet något om att vara bönder och deras enda råd kommer från böckerna om Emil i Lönneberga.



Världens sämsta sommarjobbare

Anna Hansson & Maria Källström

Från 6 år

Roligt om Sanna som klantar till det mesta när hon är sommarjobbare. Sanna vill få ihop pengar för  att köpa en kanin. Hur mycket hon än sparar så räcker inte veckopengen till. Så hon bestämmer sig för att hon ska försöka jobba ihop pengarna. Det är säkert någon av grannarna som behöver hjälp.

Och Sanna gör verkligen sitt bästa som sommarjobbare. Hon provar på att hjälpa tant Rosenkvist i hennes trädgård. Men var det rosenbuskarna eller gräsmattan som skulle klippas? Tant Rosenkvist blir inte glad när hon ser vad Sanna har ställt till med i hennes trädgård. Ska stackars Sanna någonsin tjäna några pengar?


Robotdrakens hämnd (Space Wars 1)

Skolan börjar snart … och ingenting är klart!

Elin Johansson & David Henson

Från 5 år

I den här boken om att börja skolan så får vi träffa Kamilla som är en lärare. Det är veckan innan skolan ska börja och Kamilla är lite pirrig. Det är första gången som hon ska ha en egen klass att ta hand om. Och hon vill att alla barnen ska känna sig välkomna när de äntligen väller in genom dörren.

Men vad tycker barn är mysigt egentligen? Alla barn är ju olika och problemet är att hon inte känner dem ännu. Kanske kan Kamilla ge sig ut och spionera lite på barnen i klassen för att ta reda på vilka de är? Men då behöver hon ha en bra förklädnad.


Mer om böcker på Kuxa.se


Ockelbo Folkbiblioteks hemsida


Fler artiklar på Kuxa.se

Ena halvan av Kuxabladet släpper musik

Ena halvan av Kuxabladet släpper musik

Ni har väl inte missat vår spelsida?

Ni har väl inte missat vår spelsida?

0