Byggstart för ny tankstation i Lingbo

Byggstart för ny tankstation i Lingbo

FOTO: Luke Besley @besluk


Nu börjar markarbetet och byggnationen av en tankstation för drivmedel i Lingbo. 

– Det är skönt att det är på gång, säger Mats Persson, en av de som ligger bakom att en tankstation nu blir byggd i Lingbo. Arbetet har pågått i dryga två år, med ansökande om finansiering och ett bolag som är villig att satsa på landsbygden. 

Mats Persson, Anders Olsson och Jonas Danielsson är drivkrafterna bakom den uppstardade ekonomiska föreningen som arbetat för att få tillgång till drivmedel i Lingbo. 

– Vi är i styrelsen och de som jobbat igenom ett antal olika möjligheter. Vi har hört med företag som varit intresserade av att etablera en tankstation i Lingbo, säger Mats. 

Olika bolag har kommit på tal, bland annat Colabit oil i Norrsundet. Men till slut föll valet på Din-x. 

– De visade mest intresse och hade bästa lösningen. De var engagerade från början och vi hade en bra dialog. 

– Det var ett bra samarbete från början. De tog det på allvar. Din-x satsar i södra norrland, De har precis invigt en ny mack i Korböle och har en annan tankstation i Färila. Lingbo var ett bra led i deras utvidgning. 

I juni 2018 fastslog föreningen att de skulle sluta avtal med Din-x. Men processen till påskrivande skulle visa sig bli lång. 

– Ja, hur skulle vi finansiera projektet? Vi har finansierat det genom stöd från Region Gävleborg, och Vision 2020 via Ockelbo Kommun. Sen också Lingbo vindkraftsfond. 

När all finansiering var klar uppstod ändå ett slags moment 22. 

– För att få ut pengarna från Region Gävleborg då måste man ha pengarna på kontot och betala fakturorna med och sedan få ut stödpengen. Inga banker utom Länsförskringar ställde upp att låna ut summan på 1.1 miljoner på kort tid. 

– Det blev klart i Oktober, 2019. Sen har vi väntat på bygglovsprocessen som blev färdig nu, 2 maj. 

Vid skrivande stund har byggprocessen börjat, oljeavskiljare ska läggas ner i backen, och de hårdgör ytan för asfaltering.

– Det här är otroligt viktigt för byn och för Lingbo som samhälle. Det också viktigt att ge möjligheten till (restaurang) Silverbocken att utveckla sin verksamhet. 

– Det är också viktigt för alla företagare i byn, menar Mats. 

Tankstationen kommer erbjuda diesel och 95 oktanig bensin. 

Samling vid pumpen. FOTO: Austrian National Library @austriannationallibrary

– Om allt går som det ska så står tankstationen klar till midsommar. Men någon invigning med folk blir det nog inte nu i coronatider, möjligen att vi hittar på något jippo online. 


Alva Stark - En av de yngsta i svensk elitbasket

Alva Stark - En av de yngsta i svensk elitbasket

Team Rynkeby - välgörenhet för barncancer- och barnhjärnfonden

Team Rynkeby - välgörenhet för barncancer- och barnhjärnfonden

0