Team Rynkeby - välgörenhet för barncancer- och barnhjärnfonden

Team Rynkeby - välgörenhet för barncancer- och barnhjärnfonden

Thomas Englund, Ockelbo, inför ett cykelpass i Team Rynkebys färger. FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB


Team Rynkeby – God morgon, är en del av ett europeiskt välgörenhetsprojekt som varje år samlar in pengar som oavkortat går till Barncancerfonden och Barnhjärnfonden. Thomas Englund från Ockelbo är en av många som är involverade i projektet – som utövas på cykel.

– Jag har hållit på med cykel i 7-8 år, kört cykelvasor och vätternrundor. Förra året ansökte jag till Team Rynkeby och blev antagen, berättar Thomas.

Att hitta fler likasinnade inom cykling har inte varit det lättaste, utan är oftast en aktivitet Thomas utfört på egen hand. Team Rynkebys nordligaste lag ligger i Dalarna och de är 25 åkare plus fem i serviceteamet.

– Sedan september har vi haft två frivilliga gemensamma träningar i veckan. Det har blivit mycket spinning, Friskis och Svettis har tillåtit oss träna hos dem gratis.

På plats i Ockelbo

Samling utanför Ugglebo Arena i Ockelbo. FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

Att fylla på energi och vätska är viktigt. En vuxen kvinna förbrukar normalt ca: 2000 kalorier på en dag, och en man ca 2500. En proffscyklist under ett etapplopp som Tour de France förbränner ca: 9000 kalorier/dag under loppets alla 21 dagar. FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

I klunga kan en cyclist som åker bakom spara så mycket som 25% av sin energi jämfört med den som drar. Det är både roligt och går fortare att cykla i grupp. FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

Lördagen den 9 maj samlades Team Rynkeby Dalarna i Ockelbo för att cykla en träningsrunda på 11 mil som bland annat tog dem till Åmot, Jäderfors och Jädraås, där man intog lunch vid Jädraås Herrgård.

– Vi hade planerat övernattning där också men på grund av coronan komprimerade vi schemat till en dag.

Team Rynkeby cyklar normalt varje år till Paris till förmån för organisationer som hjälper svårt sjuka barn, i år kommer de cykla 100 mil i Dalarna istället. Alla cyklister i teamet har på sig en gul tröja med guldsponsorernas loggor. Alla kan vara med och bidra.

Serciceteamet är en mycket viktig del utav Team Rynkeby. FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

– Jag täcker själv mina utgifter och Eckes-Granini, som står bankom Team Rynkeby Fonden, täcker övriga kostnader. Donationerna, stora som små, kan därmed gå direkt till Barncancerfonden.

– Som deltagare behöver jag inte bara träna och vara med utan även hjälpa till att få in donationer, denna insamling hjälper mitt lag att få in pengar till en god sak.

– Jag sträcker ut en hand till er i hopp om att ni vill vara en del av den kraft där vi tillsammans utrotar barncancer, avslutar Thomas.


Fakta Team Rynkeby:

  • Projektet har över 2000 cyklister

  • 2019 skänktes mer än 100 miljoner kronor

  • Det svenska bidraget var närmare 35 miljoner kronor

Vill du vara med i teamet eller ha en viktig funktion som del av serviceteamet? 

Skärmklipp 2020-05-19 10.28.25.png

Läs mer

på Team Rynkebys hemsida


LÄSARTÄVLING - Hur är dina cykelkunskaper?
De tre första korrekta svaren som skickas in
belönas med ett presentkort på Rio biografen.


Byggstart för ny tankstation i Lingbo

Byggstart för ny tankstation i Lingbo

Träna utomhus i Corona-tider!

Träna utomhus i Corona-tider!

0