Boktips för unga: Briana Orkerna anfaller och Ramona och Julia

Boktips för unga: Briana Orkerna anfaller och Ramona och Julia

Boktips till barn och unga av David Svensson, Barnbibliotekarie vid Ockelbo Folkbibliotek & Perslunda Skolbibliotek.


Orkerna anfaller (Briana del 1)

Benni Bødker

Från 9 år

Rysligt spännande i Benni Bødkers nya fantasyserie ”Briana”. Briana är en flicka som bor i en liten by djupt inne i skogen. Byborna överlever genom att jaga sin mat. Men de har bara gammaldags vapen som spjut och pilbågar så det krävs stor skicklighet för att fälla ett byte.


Vid bokens början är Briana ute i skogen tillsammans med en pojke från byn. Det är nämligen dags för spjutprovet. Briana och Kuno ska gå ut på jakt ensamma och enbart beväpnade med spjut.

Kommer de hem med ett byte så har de klarat provet och är nu riktiga jägare. Det är viktigt för Briana att bevisa vad hon går för som jägare. För hon vet att det är många som tycker illa om henne i byn.

Det går elaka rykten om att hon är en häxa.

Briana och Kuno har nu varit ute på jakt i tre dagar utan att lyckas fälla något byte. Men vad de inte vet är att de inte är ensamma i skogen. En grupp otäcka Orker är också ute på jakt. Och de jagar inte efter djur utan efter människor.



Ramona och Julia (Teaterstjärnorna del 1)

Mia Kim & Emily Ryan

Från 9 år

Elvaåriga Mira och hennes kompisar har startat en teaterklubb på sin skola. En äldre tjej som heter Parvin hjälper dem och hon föreslår att de ska spela den kända kärlekshistorien om ”Romeo och Julia”. Men de bestämmer sig för att göra pjäsen modernare genom att låta två tjejer bli kära i

varandra, så i stället blir det ”Ramona och Julia”.

Det tar tid att vänja sig vid att stå på scenen men de fortsätter öva och till slut blir pjäsen riktigt bra.

Rektorn på skolan hör talas om deras klubb och frågar om de vill sätta upp pjäsen på riktigt på skolavslutningen, och efter lite tvekan så tackar de ja.

De ser fram emot skolavslutningen. Men då börjar problemen. Pappan till en av skådespelarna får veta att pjäsen handlar om två tjejer som blir kära och han blir arg. Han vägrar låta sin dotter vara med och börjar kräva att pjäsen inte ska få spelas på skolavslutningen. Hur ska det gå?



Ockelbo Folkbiblioteks hemsida



Du hittar Ockelbo Folkbibliotek här!

 
Livet på landet - kött på längden och tvären

Livet på landet - kött på längden och tvären

Den långa vägen till ishallen - Anjas arkiv

Den långa vägen till ishallen - Anjas arkiv

0