Livet på landet - kött på längden och tvären

Livet på landet - kött på längden och tvären

Varje år så får man ett överskott av tuppar och ankdrakar, det kläcks helt enkelt fler hannar än honor i varje kull, och vanligen så slaktar man på hösten men vi hann inte med det riktigt i höstas så det fick bli en nyårsslakt istället. Vi försöker att ta till vara på allt och inte slänga något, det är viktigt att varje djur respekteras och att man är tacksam för det djuret ger, både i livet och efter döden.

De hönsraser vi har skiljer sig massor från kyckling man köper i affären, våra är inte alls lika stora men har å andra sidan ett lite mörkare och ”stadigare” kött. De har ju rört sig ute hela livet och byggt upp fina muskler i kroppen. Vi låter köttet hänga något dygn för att göra det ytterligare lite mörare och sedan styckar vi. Just denna gång blev det filéer och urbenad lårfilé samt en underbar buljong och en massa ben till hundarna.

Ankor hålls ju världen över för sitt kött och sina ägg, ankbröst är en oslagbar delikatess ibland annat det Franska köket. Även här skiljer sig våra löpankor från köttras-ankor, men även fast de är mindre och inte har lika mycket kött så är det väldigt gott. Av de djur vi slaktade nu fick vi totalt sett runt två kilo urbenat kött, så det är mycket jobb för lite mat men väldigt trevligt att veta vart köttet kommer från och hur djuren haft det.

Vi har också hunnit med att jaga lite och våra jaktmarker ger oss, om vi siktar ordentligt, ett välkommet tillskott i frysen. Den här gången fick vi möjligheten att ta hem ett litet vildsvin och en dovhjort. Att ha tillgång till viltkött är en ynnest, det är otroligt fint kött med väldigt låg klimatpåverkan.





Före nyår så var jag i Gävle och tog en sväng in i en av de stora matbutikerna. Det jag såg i köttdisken gjorde mig beklämd. Där fanns Brasiliansk oxfilé som kallas ”naturkött” till ett pris som gjorde att folk köpte kött för glatta livet. Detta ”naturkött” kommer inte från lyckliga djur som betat friskt gräs och blivit väl omhändertagna utan det kommer från stora köttproducenter som håller djuren i små fållor på mark där man skövlat regnskog. Djuren får inte beta utan matas med kraftfoder, står trångt och slaktas under stress för att hamna på andra sidan jordklotet till ett billigt pris.

Lyckliga höns sprätter i höet. Foto: Rebeca Carlander

Ni vet säkert sedan tidigare att jag brinner för lokalproducerad mat och här sticker verkligen Ockelbo

ut i mängden – vi har otroligt många matproducenter i närområdet. Det finns kött, ost, korv, grönsaker, glass och en massa annat gott. Goda saker som kommer från djur som mår bra, djur som också bidrar till att vi har en vacker utsikt i byn. Så istället för att äta kött från Brasilien, ät kött från Ockelbo!

När snön knarrar under fötterna och kylan biter i kinderna kan det kännas som att sommaren är långt borta, men frågar man ankorna så är vi på god väg mot bättre tider. De är väldigt ljuskänsliga djur och så fort vi passerat över vintersolståndet och vi får några fler minuter med ljus varje dag så börjar de lägga ägg! De är inte så noga med att det är minusgrader ute och att det dröjer innan isen på dammen tinat bort, äggen finns där varje dag med sina skirt grönskimrande skal som ett löfte om att vi går mot vår.



Hönsen tycker att vintern är en precis lika bra årstid som sommaren tydligen, i alla fall om man ska ta äggläggningen som en mätsticka på deras ”förnöjsamhets-index”. I vanliga fall brukar de flesta höns lägga färre ägg på vintern men i år har vi haft tvärt om faktiskt. Det är ett bra betyg på att de trivs och att vi ger dem rätt förutsättningar för ett fint hönsliv. Vi eftersträvar en naturlig miljö även inomhus, de får massor med hö som innehåller fröer, örter och olika sorters gräs att sprätta i. De har sandbad, sittpinnar, reden och gott om utrymme att röra sig på och allt det ger lyckliga höns som lägger goda ägg!



Köp lokala Ägg!

Kom gärna förbi vår självplockskyl på Säbyggebyvägen 145 där det alltid finns ägg att hämta. Vi har också hemleverans varannan fredag! Ring 073-181 95 50 för att boka.


Mer av Livet på landet


Fler artiklar på Kuxa.se

Söndagsläsning: Hårdrocksuppslaget för 1 år sedan

Söndagsläsning: Hårdrocksuppslaget för 1 år sedan

Boktips för unga: Briana Orkerna anfaller och Ramona och Julia

Boktips för unga: Briana Orkerna anfaller och Ramona och Julia

0