Boktips för unga: Nattkorpen och Bråkdrakarna flyttar in

Boktips för unga: Nattkorpen och Bråkdrakarna flyttar in

Boktips till barn och unga av David Svensson

- Barnbibliotekarie vid Ockelbo Folkbibliotek & Perslunda Skolbibliotek.


Nattkorpen (Månvind & Hoff 1)

Johan Rundberg

Från 10 år

Spännande och otäck deckare som utspelar sig i Stockholm på 1800-talet. Det är ett vanligt grepp i deckare att brotten utreds av ett omaka par, dvs. två personer som är väldigt olika varandra. Så är det också i den här boken där den urfattiga men smarta barnhemsflickan Mika Månvind och den

storvuxne och barske polisen Valdemar Hoff samarbetar för att få tag på ”Nattkorpen”, en seriemördare som sätter skräck i staden.


Boken är händelserik och fartfylld men kräver en uppmärksam läsare för att hänga med i handlingen.

Vid sidan av spänningen får man också en inblick i hur hårt livet kunde vara för de fattigaste människorna förr i tiden och hur utsatta barnen var för våld och grymhet från vuxenvärlden. Mikas och Valdemars sökande efter sanningen fortsätter i del 2 som har titeln ”Tjuvdrottningen”.



Bråkdrakarna flyttar in (Bråkdrakarna 1)

Natalie Jane Prior

Från 6 år

Det är en spännande dag för familjen Ward. Syskonen Jack och Ava står och väntar vid grinden på skåpbilen som ska komma med deras två drakar som ska bo hos dem. För i den här boken så lever drakar tillsammans med människor och när man går nedför gatan en vanlig dag så är drakar en lika självklar del av livet som hundar är för oss. Men om hundvalpar kan vara busiga och behöva mycket uppfostran så är det ingenting i jämförelse med små drakar.

Graun och Fafnine som drakarna heter är snälla men väldigt busiga och tänker inte på så mycket annat än att leka och äta. De är inte så lätta att kontrollera eftersom de både sprutar eld och kan

flyga, och redan första dagen skapar de fullt med kaos runt sig. Föräldrarna börjar fundera på vad de har gett sig in på egentligen men Jack och Ava är överlyckliga för sina nya drakkompisar. Många skratt och galna upptåg utlovas. Och fler roliga böcker om bråkdrakarna är på gång.


Fler boktips för unga på Kuxa.se


Ockelbo Folkbiblioteks hemsida


Fler artiklar på Kuxa.se

Klimatkris och tro - i Ockelbo

Klimatkris och tro - i Ockelbo

Livet på landet - ljusglimtar bland orosmoln

Livet på landet - ljusglimtar bland orosmoln

0