Krönika: Kom igång med en rolig form av promenadbingo

Krönika: Kom igång med en rolig form av promenadbingo

Visst är det härligt att vårsolen har tittat fram! Dagarna känns längre och solljuset värmer våra själar.

Vi har och har haft tuffa tider ett bra tag. En tragisk pandemi i ett par år, ett par veckors roligt med de Olympiska Spelen och sen startades ett nytt krig i världen. Det har varit svårt att hitta långa stunder av glädje sista tiden. I dessa svåra tider kan det vara skönt att gå i väg på en promenad, låta tankarna snurra runt en stund för att komma hem igen med tankarna någorlunda tillrättalagda och förhoppningsvis med ny energi.

Promenader är ett trevligt sätt att spendera tid utomhus på och kan bidra till en hälsosam stund för hjärnan. Stora delar av de övriga kroppsdelarna mår också väldigt bra av promenader. Hjärtat får arbeta snabbare än om vi är stilla. Ökas farten på ordentligt, blir det riktigt bra hjärtmuskelträning. I övrigt stärks skelett och muskler i underkroppen av den ökade belastningen genom alla utförda steg. Överkroppen får en del rörelse genom att armarna pendlas och kroppen roteras på mitten för varje

steg som tas, men det kan vi lätt öka på med enkla medel.




Vi kan utnyttja promenadtiden med att lägga till några stopp på vägen för överkroppsträning.  Oavsett vilken omgivning vi väljer att promenera i, så finns det alltid en massa natur-utrustning  tillgänglig. Ett tips är att göra ett eget promenad-bingo och checka av rutorna vartefter att lämplig utrustning dyker upp längst vägen. En bingobricka kan bestå av till exempel rörelser och utrustning.



Hur många rutor och repetitioner som väljs som utmaning är ju helt upp till var och en, men lagom brukar visa sig bäst i alla lägen!

Några exempel på några enkla och lättillgängliga övningar att börja med är:

1. Lyft en sten från marken upp till midjan, är stenen av rätt form och vikt kan den få pressas (på ett säkert sätt) ovanför huvudet för rygg, axlar och armar.

2. Att dra sig upp i trädgren gör att rygg och armar aktiveras. Finns det en låg gren så kan benen få hjälpa till en aning.

3. Armhävningar mot marken, en bänk eller en trädstam genererar träning för bröst, axlar och armar.

Det bör inte vara krångligare än så. Vi vill ju bibehålla hälsoeffekten för våra överarbetade hjärnor

också!




Foto och illustration: Henrik Westberg


Följ gärna Lena på Instagram 

@enkeltraning

Titta gärna på min vecko-övning som jag lägger ut på Instagram (@enkeltraning) och Facebook (Enkel Träning Lena Östman AB) varje onsdag och hitta inspiration!


Fler krönikor av Lena Östman

Krönika: Så lätt hackar de ditt lösenord!

Krönika: Så lätt hackar de ditt lösenord!

Meriterande guld för Nea

Meriterande guld för Nea

0