Guide och värdskap för Ockelbo

Guide och värdskap för Ockelbo

Kuxabladet har träffat Hanna Norling, ABF, och Linda Widéen som är en av guiderna vid Wij trädgårdar. De berättar om ett nytt initiativ för att hitta fler guider med kunskaper om platser i Ockelbo kommun.

– Det handlar om att nya guider och även utveckla befintliga. Vi siktar bredare än bara på just Wij trädgårdar, berättar Hanna.

Hanna Norling Foto: Henrik Westberg

Det var under våren idén till studiecirkeln föddes. Tanken är att fler ska kunna berätta om platserna i regionen och erbjuda ett bättre värdskap.

– Efterfrågan finns hos företag som exempelvis Jädraås herrgård och Stilleben i Åmot.

– Studiecirkeln ger även befintliga guider en möjlighet att bygga på sina kunskaper, berättar Linda.

Studiecirkeln startar i september och tanken är att deltagarna ska vara medskapare. Det finns olika guidade turer att ta del av och studiebesök hos företag som jobbar med värdskap planeras. Upplägget kommer bero en del på vilka som blir med i studiecirkeln.

Linda är befintlig guide på Wij trädgårdar sedan 2013 och det var under en guidad tur med Lars Krantz på platsen som hon verkligen fick upp ögonen för miljöerna.

– Tänk att jag bor på den här fantastisk vackra platsen. Så många säger ”Wow” då de kommer hit, någon måste fortsätta att berätta. Detta är en hyllning till hela bygden på liten yta.

Något om just trädgårdar kunde Linda inte från början, men det finns god expertis att luta sig mot.

– Man behöver kunna presentera platsen, det är viktigt att förstå värdet. Alla guider har sin egen stil, vissa kanske är mer mot trädgård och andra mer mot historia.

Linda Widéen Foto: Henrik Westberg

Det är enkelt att förstå att den insikten gör att den här studiecirkeln nu blir verklighet – vad finns det mer för berättelser som ännu inte kommit fram?

Guide och värdskap för Ockelbo är namnet på den nya studiecirkeln som kommer anordnas löpande. Enligt plan blir det ungefär var tredje vecka och en stomme av befintliga guider kommer vara med vid varje tillfälle för att ha utbyte med övriga deltagare.

– Det finns många ämnen och områden att dyka ner i, menar Hanna.

Inom Destination Ockelbo finns en ambition om att bli mer av ett året runt besöksmål, inte bara under sommarhalvåret. Fler guider kommer behövas i grunden och en större bredd av kunnande efterlyses.

– En studiecirkel är därför ett bra format. Kanske hittar vi även någon med bra koll på det digitala, för arkivering samt nytänkande.

– Det finns inga tvång att bli guide för att vara deltagare. Vi vill ta vara på kunskap och historia så den inte går förlorad. Ett utbyte som är bra för folkbildningen.

– Platser som älgparken, Oklagård och Stilleben ger en tillströmning av folk. Ju mer utbud det finns i trakten desto större chans är det att besökare stannar längre, säger Linda. 

Studiecirkeln genomförs i samarbete med Leaderprojektet med fokus på hållbarhet som ägs av Wij Trädgårdars stiftelse. 

Trädgårdsministern: Minns sommaren som var

Trädgårdsministern: Minns sommaren som var

Mixad padelturnering i Ockelbo

Mixad padelturnering i Ockelbo

0