Krönika: Enkel träning - varför håller formen?

Vi som tränar regelbundet och mestadels äter hälsosam mat, gör det av en eller flera anledningar. Målen och syftena varierar under livets gång. Ena perioden vill vi bli snabbare i löpspåret, under en annan period vill vi bli starkare på gymmet, kanske bli större eller mindre och självklart är alltid målet att se snygg ut naken. Men tänker vi rätt?



Lena Östman joggar längs med Bysjön, 2021

Jag har ett mycket ovanligt år bakom mig med en långdragen sjukdomsperiod som har gjort att jag har omvärderat min kost- och träningshistorik helt och hållet. Jag har sedan unga år varit intresserad av kroppsfysik och med det intresset så har jag alltid hållit på med någon form av träning och ätit för att ge mig själv bra förutsättningar för den aktuella inriktningen. Jag har lockats av känslan av utveckling, klara av det jag bestämt mig för, och till och med tävlat i några motionsformer. Sällan eller aldrig har jag tänkt att det jag har gjort skulle gynna mig i en framtida besvärlig situation såsom skada eller sjukdom. Jag har bara sett till att jag har haft det roligt helt enkelt.

Men nu förstår jag att jag faktiskt har klarat mig rätt så bra jämfört med hur det skulle ha kunnat gått.



Men nu när jag är på god väg att tillfriskna från det senaste årets pärlband av lunginflammation, fysisk utmattning, och psykisk utmattning börjar jag förstå vad läkarna vid upprepade tillfällen har berättat för mig under detta år. De har kommenterat att det är min goda fysik som gjort att det inte har blivit värre än vad det har varit. Jag kunde inte alls ta till mig de orden till en början, jag upplevde att det nog inte kunde bli så mycket värre än vad det var. Men nu förstår jag att jag faktiskt har klarat mig rätt så bra jämfört med hur det skulle ha kunnat gått. Trots allt mitt upplevda elände har jag haft väldigt goda förutsättningar att klara av dessa motgångar. Att mitt sunda leverne har gett resultat i form av att klara av sjukdomstiden och tillhörande återhämtning mycket bra. Jag har tydligen redan från barnsben skapat fysiska förutsättningar att bemästra alvarliga sjukdomar och komma undan ganska lindrigt i slutändan. Det har jag inte haft en aning om förrän nu. Insiktsfullt och ödmjukt tackar jag mitt tidigare jag för alla dessa timmar av träning genom åren!


Träning och sunda kostvanor ser jag alltså som den bästa investeringen man kan göra för sin kropp. Att försäkra sig om att man kan klara av många av framtida eventuella sjukdomsperioder. Även den kommande ålderdomen borde bli lättsammare med de livsval man gör här och nu. Att se till att man är hållbar och motståndskraftig borde vara den huvudsakliga anledning till de fysiska aktiviteter och den kostinriktning man väljer. Sen kan det där med att vara snygg naken, bli stark och snabb, få vara supersköna bieffekter.


Lena Östman

Foto: Henrik Westberg


Mer om hälsa på Kuxa.se

Konst: Folk i fokus - och sommarens utställningar

Konst: Folk i fokus - och sommarens utställningar

Nea Lindberg tog två silver i USM

Nea Lindberg tog två silver i USM

0