Björklunda - fattighuset ifrån Ockelbo hamnade i Vemdalen

Björklunda - fattighuset ifrån Ockelbo hamnade i Vemdalen

När Julia Woxberg, från Ockelbo var i Vemdalen stod där plötsligt en byggnad framför henne, som hon till slut igen. Björklunda, detta historiska hus från Ockelbo som flyttades.

– Jag minns att pappa (Anders Woxberg red.anm.) pratat om att de flyttat huset till fjällen.

–Men jag tänkte inte på det förrän jag var i Vemdalen och vi stod framför huset.

– Blicken  fullständigt drogs till ett fantastiskt vackert och enormt timmerhus och när jag såg att timret vara gammalt gick det upp för mig – det här är ju ett ockelbohus! Här har Björklunda hamnat!

– Jag har själv vandrat runt i huset då det ståd öde en gång i tiden.



– Det var roligt att se vilka reaktioner på facebook som inlägget på Björklunda gav. – Att så många i bygden berörs och har en direkt eller indirekt koppling till huset.

– Det blir liksom mer än bara ett stort vackert hus, det är fyllt av känslor, gamla minnen, människoöden och spännande berättelser från en svunnen tid från bygdens människor.

– Det verkar beröra, i iallafall fick jag det intrycket av alla kommentarer.

– Någon skrev också och ville dela inlägget med alla kommentarer i en Facebook-grupp som Vemdalen har, för att kunskapen och berättelserna vad huset beträffar, kunde få "följa med upp dit", men jag vet inte  hur det gick med det.

Den magnifika nedmärkta timmerstommen till Björklunda gamla ålderdomshem i Vansbron före flyttningen sommaren 2017. De täthuggna laxstjärtknutarna i hela huset passade lika bra ihop som hörnen i trälådorna på en förnäm Haupt-byrå från 1700-talet. Vilket otroligt hantverk! Som en påminnelse om en svunnen tid och om ockelbobygdens  skickliga timmermän kan de nakna timmerväggarnas sköna knutkedjor idag beundras på det nyuppförda fjällhotellet i Vemdalen.

Text och bild: Anders Woxberg


Kolla gärna Northern__Saga på Instagram

Julia Woxberg är själv aktuell på sociala medier med kontot Northern__Saga på instagram.

–Där kommer jag lägga upp kulning, fornordisk musik, konstnärliga uttryck i historiska miljöer - som på Oklagård och människor jag rör mig med.
– Det kunde vara kul att nå de som tycker skandinavisk kultur är exotiskt. Kanske på andra sidan jordklotet!?


Senaste nytt på Kuxa.se

Skoterminnen - med Arne Lindström, del 2

Skoterminnen - med Arne Lindström, del 2

Speltest på kuxa.se/spel

Speltest på kuxa.se/spel

0