Det här är Ockelbo Tidning

Det här är Ockelbo Tidning

I det första numret av Kuxabladet, maj 2011, skrev vi om den första tidningen i Ockelbo, Ockelbo Tidning. Nu återpublicerar vi artikeln om tidningen, här på Kuxa.se Denna artikel skrevs av Anders Norén.

Den 26 augusti 1925, för 86 år (artikel ursprungligen från maj, 2011, idag är det 95 år) sedan utkom det första numret av Ockelbos första och – fram tills nu – sista riktiga tidning.

Tidningen var i A2-format (lika stort som fyra A4- papper), bestod av fyra till åtta sidor och innehöll nyheter, noveller, vitsar och annonser från lokala företagare. Den var helt svartvit, och de gånger chefredaktör Gösta Lindberg lyckades få tag på fotografier av Ockelbo smälldes de upp stort på veckotidningens förstasida. 

Vem var Gösta Lindberg? Vi vet inte. Trots omfattande efterforskningar har vi inte lyckats ta reda på mer om honom än hans namn. Varifrån han kommer, och hur han lärde sig tidningsyrket, är okänt. Vem han än var vet vi dock att han kunde sina saker. Det första numret är både välskrivet och har tidsenlig formgivning. Ockelbo Tidnings annonsörer var till en början uteslutande lokala företag, men efter bara ett par nummer kan man också hitta annonser för stora företag från Gävle och Sandviken. Affärerna måste ha gått bra. Efter en tid skaffade Gösta Lindberg en lokal på över våningen i Linds gård i Ockelbo, och i numret som släpptes den 29 december efterlyser han annonsörer, prenumeranter och extrapersonal för det kommande året. 

En storsatsning verkar vara nära förestående. Tidningen skulle dock inte överleva nyårshelgen. Decembernumret blev Ockelbo Tidnings sista. Varför vet vi inte. Tidningens ekonomi verkar av allt att döma ha blomstrat. Oavsett vem Gösta Lindberg var har han genom Ockelbo Tidning gett oss en unik inblick i vad som försiggick i Ockelbo för nästan 100 år sedan. 

ockelbotidningen.png
En rundtur med Ockelbogårdar - energibesparning och upprustning

En rundtur med Ockelbogårdar - energibesparning och upprustning

Den första profilen: Damen på Wij Herrgård

Den första profilen: Damen på Wij Herrgård

0