Körlängtan del 3 - Sång för kropp och själ

Körlängtan del 3 - Sång för kropp och själ

FOTO: MISSIONSKYRKANS PRIVATA ARKIV.

I en serie artiklar intervjuar vi körledare. Det är många som saknar att vara med i och att lyssna på körerna runt om i regionen.


Kuxabladet  pratar med Ingvar Persson och Helena Lundh som är medlemmar i Missionskyrkans kör. Om saknaden till körlivet och hur viktig sången är för både kropp och själ. 

Ingvar Persson sitter med i ledningsgruppen för kören och han berättar mer. 

– I vår ledningsgrupp ingår vår dirigent Kent Fältström och sedan är vi fyra andra. Vi har ingen formell uppdelning, som ordförande och ledamöter utan vi har en liten grupp som stöd för dirigent att bolla repertoar och praktiska saker med. 

– Missionskyrkans kör är en väldigt öppen kör, fortsätter Ingvar. Du behöver inte vara medlem i missionsförsamlingen för att vara med i kören. Den som vill vara med är välkommen. 

– Vi är generösa vad gäller den sångtekniska förmågan. Du behöver inte vara världsbäst på att sjunga. 

– Är du intresserad är det är bara att gå via vår dirigent, Kent Fältström. 

Ingvar berättar att han sjungit sedan han var 9 år gammal, då i Uppsala och Domkyrkans gosskör. Hans föräldrar tillhörde baptistförsamlingen, dit han också kom med. Det har blivit många körer för Ingvar genom åren. 

– Jag har bott i Ockelbo sedan 1979. Då blev jag medlem i missionskyrkan och kören vi har nu har funnits i tio år. 

Vad gäller låtvalet är han konservativ. 

– Jag tycker om gammal körrepertoar . Inte så mycket för väldigt modern med trummor och bas och så vidare. Det är inte min stil. Jag hör till traditionell körrepertoar. Men någon favoritlåt, nej så funkar det inte. 

Körsjungandet betydde mycket för Ingvar under åren han var läkare på hälsocentralen i Ockelbo. 

– Under 13 år var jag chef där. Det var en ganska stressig period. Man ska både vara chef och läkare. Ofta var jag på HC varje helg, utöver ordinarie arbetstid för att sköta det administrativa. 

– Det var sjungandet som gjorde att jag klarade av det.  Jag åkte till körövning två kvällar i veckan i Gävle då bland annat, så det blev många mil. 

– Att sjunga i kör är avkopplande och ger positiva signaler till kroppen. Tack vare sjungandet så fungerade allting under de där åren. 

– Det är nog många som är körsångare som upplever något åt det hållet. Man får en kick av det under veckans kanske stressiga liv, säger Ingvar. 


Helena Lundh är också med i körledningsgruppen och hon ger samma bild av vikten att sjunga i kör. 

 
 

– Just nu har vi ingen kör alls. Det är svårt att få det att fungera via zoom eller dylikt. Därför ligger det på is. Hela förra terminen och troligtvis denna termin också. 

– Öppnas det upp vill vi köra igång så snabbt som möjligt.

– Men vi tror inte blir något denna termin. 

Helena berättar att hon älskar att sjunga. Utöver missionskyrkans kör är hon med i Konvaljerna, olika projekt med Jenny Christoffersson, och även kyrkans kör — där de tar tekniken till hjälp för att kunna öva under ledning av Gustav Ödegården Richter. 

– Men det blir inte samma sak med Zoom, det är inte samma sak som att ses och träffas. Det är gemenskapen också, som är viktig.

– Det har inte känts bra under pandemin. Allting lades ner. Det har blivit märkligt.


Gädd-Johan Jansson - Människor från förr

Gädd-Johan Jansson - Människor från förr

Läsning för barn och ungdom - Ockelbo Folkbibliotek

Läsning för barn och ungdom - Ockelbo Folkbibliotek

0