Historia: Strömsborgs kvarn

Historia: Strömsborgs kvarn

Strömsborg industriområde beläget i Åbyggeby, Ockelbo, bestod under åren av ett gjuteri, mejeri, handel och kvarn. Det planerades från början ett valsverk och det är också första gången namnet ”Strömsborg” nämns i handlingarna, 1877. Något valsverk blev det alltså aldrig då initiativtagaren Gustav Alfred Wikström dog 1879. 

Men senare skulle det alltså uppstå ett gjuteri (1883-1891) , ett mejeri (1905) (och handelsbod med Ugglebo Arbetarförenings A.B filial 1916. Dessa verksamheter kanske vi får anledning till att återkomma till i framtida artiklar. 

Strömsborgs kvarn började med att tomten köptes 1864. Enligt köpehandlingarna köpte mjölnaren Johan Fredrik Hagström från Söderala platsen av Erik Jansson att bygga en tullmjölkvarn på. Betalningen för hemmanet nr:2 var en kanna råg, en kanna korn årligen och en köpesumma om etthundra riksmynt (otydligt om det var en engångssumma eller också en årlig betalning, men det lutar åt det förstnämnda), betalningen skedde den 31 mars, 1864.

Den första kvarnen byggdes i två våningar, där övre var bostad för mjöljnaren med ett rum och kök och nedre plan var plats för kvarnen. En tredjedel i storlek av den byggnad som idag står kvar på platsen. 

Senare delen av 1800-talet byggdes en mjöljnargård intill kvarnen och den gamla bostaden blev snickeriverkstad. 

1885 köper Strömsborgs Gjuteri del i kvarn och damm för att nyttja vattenkraften i gjuteriet. 1913 köper Ockelbo Kraft kvarn och damm från mjöljnare Lindströms sterbhus. De elektrifierar kvarnen 1915. 

Joel Groth arrenderar kvarnen från 1912 fram till pensionen 1952. Han köper en tomt 1936 och bygger en ny gård till sin familj i närheten av kvarnen. Bryggeriägaren Jäderholm hyr då mjölnargården fram till 1951, då Karl Nilsson med familj flyttar dit från Vallsbo. Karls dotter Anita vittnade om att Ockelbo Kraft då installerat elektriska element och elspis, vilket var mycket ovanligt i gårdarna på den tiden. 

Den sista mjölnaren tar över 1954. Sigfrid Larsson köper kvarn och mjölnargård av Ockelbo Kraft och han driver verksamheten fram till 1977. Men 1964 fick Sigfrid bygga ett nytt bostadshus på grund av att en ny bro skulle byggas över ån. Mjölnargården revs för att ge plats åt den nya vägen. 

Kvarnen drevs i sammanlagt 113 år och av följande mjölnare: Johan Fredrik Hagström, Per Lindblad, Karl Efraim Lindström, Carl Johan Sund-man (sic?), Karl Östlund, Erik Otto Wåhlstedt, Joel Groth samt Sigfrid Larsson. 

Källa: Släktaled: medlemsblad för Ockelbo släkt- och emigrationsforskarförening, juni 2011

Från smärta till träning via massage

Från smärta till träning via massage

Bibliotekets app Biblio – ljudböcker och e-böcker på bibliotekskortet

Bibliotekets app Biblio – ljudböcker och e-böcker på bibliotekskortet

0