Från smärta till träning via massage

Från smärta till träning via massage

Följ med Lena Östman på en resa mot ett piggare, rörligare och starkare liv.  Börja med att följa henne på instagram: @enkeltraning

Man kan åstadkomma stor positiv förändring i en kropp genom massage! Detta har jag lärt mig via den gedigna utbildning jag just blivit klar med, både teoretiskt via studieböcker, studier och praktiskt med alla kroppar jag fått öva på. Ändå blir jag glatt överraskad varje gång jag får vara med och uppleva positiva förändringar.

Jag har behandlat människor i alla åldrar och storlekar under det senaste året och det alla haft gemensamt är att de har en kropp som inte riktigt lever upp till alla de aktiviteter som kroppsinnehavaren önskar eller kräver. Vi vet ju alla hur lätt det är att ha lite ont någonstans, notera området, men inte orka engagera sig i någon åtgärd. Med tiden blir det lilla problemet ett större problem och sen kommer känslan av att det nog är hopplöst. I värsta fall så identifierar man sig själv till exempel som ”jag med den onda ryggen/knäna/nacken” eller vad det nu kan vara. Men där tycker jag att vi tänker lite fel. När det handlar muskulära tillkortakommanden så är det faktiskt mycket enklare att åtgärda än vad man oftast tror. Med starthjälp och eget arbete kan fleråriga knasigheter vara borta på några veckor.

Jag har en historia jag vill dela med mig av. Det är en man i övre medelåldern som hade ont i ländryggen och hade så haft i många år. Denna smärta beskrevs som hanterbar, men känslan av att vara stel och konstant trött i ryggen var tråkig för honom, plus att det hindrade honom att göra en del saker. Första gången vi träffades gjorde vi rörelsetester för att konstatera var det fanns förkortade muskler som gav upphov till denna stela känsla i ryggen. Dessa muskler fick sig en ordentlig omgång massage plus terapeutiska töjningar. Liknande töjningsövningar fick mannen med sig att göra hemma fram tills vi träffades igen. Vi märkte förbättring redan andra gången vi träffades och vid den tredje var vi riktigt nöjda med resultatet. Efter dessa tre behandlingar tyckte vi att det var dags för en introduktion i gymmet och med ett individuellt anpassat träningsprogram fortsätter han nu att sköta sin rygghälsa på egen hand.

Det här ju en riktig solskenshistoria men det är också en vanlig historia. Solskenshistoria för att det är så givande i mitt yrke att få vara med om en sådan otroligt positiv utveckling. Vanlig historia för att det är ofta ganska lätt att ordna till saker bara man är beredd att jobba lite själv.

Som massageterapeut och personlig tränare kan jag varken laga eller fixa till något på egen hand, men jag kan vara just den där starthjälpen som skapar förutsättningarna till en framtida god muskelhälsa och förändring i rörelseapparaten. Målet är alltid att kroppen ska få det den behöver för att leverera enligt innehavarens kravspecifikation.

När jag får ynnesten att följa en klient från massagebänken och ut i träningens värld, då är min yrkeslycka på topp!

Elvissamlaren - Ted Ekström

Elvissamlaren - Ted Ekström

Historia: Strömsborgs kvarn

Historia: Strömsborgs kvarn

0