Livet på landet: Fröer, planering och drömmar

Livet på landet: Fröer, planering och drömmar




Med Rebeca Carlander på Säbyås gård

Som jag pratade om förra gången så är odling en viktig del av att bli mer självförsörjande för min egen del. Odling i stort har ju fått ett otroligt uppsving nu i och med pandemin och det ser ut att hålla i sig även under 2023. Oroligheter runt om i världen, höga matpriser och en ökad medvetenhet kring varifrån min mat kommer leder till att många vill odla, vilket är fantastiskt roligt. 

En tomat som mognat hemma på balkongen är tusen gånger godare än en tomat som mognat ombord på ett fraktfartyg från Spanien. Mitt tips är dock att inte falla i fällan och tro att man måste ha alla dessa produkter som säljs i butikerna för att kunna odla. Det behövs inte dyra växtlampor, speciell jord eller små minidrivhus. Man kan använda det om man vill men man måste inte. Min grundfilosofi är att naturen sköter det mesta själv utan så mycket krusiduller. Peta ner fröer i jord, ställ ljust och vattna regelbundet, that’s it. Sedan kan det gå bra och det kan gå dåligt men man lär sig bara man vågar testa. Med några krukor i fönstret eller på din uteplats kan du komma långt och allt eftersom man blir mer erfaren så kan man utöka om man vill. Men precis som med allt annat här i livet så måste man hitta sin egen nivå av odling så man känner att det är lustfyllt, kravlöst och roligt.



Odla behöver inte vara så avancerat alla gånger. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

Jag har precis börjat inventera bland mina fröer och insett att jag visst hade en rackarns massa fröpåsar! I år ska jag försöka utöka lite eftersom det är lite beroendeframkallande att äta egen-odlat under vintern men jag behöver också hitta balansen mellan att vilja en massa och att hinna med sagda odling, så jag tar det i små steg tänker jag. Under februari är det dags att börja peta ner de första fröerna för i år och här blir det mest tomater och kanske lite majs. 


Vi skissar på att bygga ett växthus för de lite mer värmekrävande växterna och några fler odlingslådor kanske det ska bli också.

All odling här på gården sker enligt ”no-dig” principen, alltså att man inte gräver utan bygger upp en bädd av kompost, löv, grenar, dynga, halm osv

All odling här på gården sker enligt ”no-dig” principen, alltså att man inte gräver utan bygger upp en bädd av kompost, löv, grenar, dynga, halm osv och odlar i det materialet. Sedan kompletterar jag med ”täckodling”, alltså att alltid ha jorden täckt med till exempel gräsklipp, halm eller ull. Detta odlingskoncept ger stora skördar med djupa rötter. Att ha ytan täckt hjälper till att binda fukt i odlingen vilket minskar känsligheten för torrperioder och minskar även mängden ogräs i odlingen.

Framemot slutet av mars kommer det finnas gott om ull till salu här och ull är ett fantastiskt material att använda i krukor, odlingar och rabatter som täckmaterial. Likaså finns här flera olika sorters dynga att hämta. En del plantor vill ha massor av gödning och älskar hönsgödsel, andra vill ha lite mindre mängd kväve och trivs bättre i halmblandad fårgödsel.

Häng med mig på en odlingsresa på Instagram (Sabyasgard) och hör av dig på 070-181 95 50 om du vill ha ull och/eller gödsel!


Livet på landet - vår krönika med Rebeca Carlander på Säbyås gård

Daniel Bergroth - om musiken och Ockelbo

Daniel Bergroth - om musiken och Ockelbo

Den sista listan över de vanligaste namnen i Sverige?

Den sista listan över de vanligaste namnen i Sverige?

0