Daniel Bergroth - om musiken och Ockelbo

Daniel Bergroth - om musiken och Ockelbo

Daniel Bergroth är ny kantor i Ockelbo församling. Efter ungefär 15 år i Göteborg har Daniel återvänt hem till Ockelbo, där han har sina föräldrar och syskon relativt nära.

– Det har funnits en hemlängtan och det är skönt att vara tillbaka. Till en början har jag tagit tjänstledigt i sex månader, berättar Daniel.

Jobbat som kantor har Daniel gjort sedan 2015 efter han utbildade sig vid Hjo Folkhögskola.

– Jag gick musikgymnasiet, jazzlinjen, i Gävle och gjorde sedan 2,5 år vid en musiklärarutbildning i Göteborg.


Då genomgick Daniel en separation och blev deprimerad, det var under denna tid han kom fram till att han ville bli kantor och började ta orgellektioner. Efter tiden på folkhögskola återvände Daniel till Göteborg och fick jobb som kantor. I somras blev han uppringd av kyrkoherde Christina Danielsson som ville att Daniel skulle börja jobba i Ockelbo Församling och ta över efter Jenny Christoffersson.




– Det var Monica Ahlberg Brundin som tipsat om mig. Då jag länge känt att jag ville vara närmare min familj och den här möjligheten kom bestämde jag mig efter en tids funderande att tacka ja.

Daniel Bergroth, kantor. Vid flygeln i Ockelbo kyrka. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

Tjänsten är en halvtid och Daniel spelar på begravningar, gudstjänster, mässor och liknande. Hur många psalmer kan han utantill, undrar vi?

– Det är 800 psalmer i en psalmbok, jag kan ungefär 200 om jag har tillgång till noter, svarar Daniel efter det att han tänkt efter ett tag. 

– Men några av de absolut vanligaste kan man ju, som Blott en dag, Härlig är jorden och Den blomstertid nu kommer till exempel.

Tillvaron i Göteborg beskriver Daniel som betydligt mer hektisk än den i Ockelbo, omställningen har gått bättre än han trodde den skulle göra. Men han saknar sina vänner och promenaderna i området Skatås.

– Här har jag istället sommarstugan i Norsnäs och en avstressande tillvaro i allmänhet.

Ockelbo har förändrats också, det bubblar mer nu och andas företagande.

– Ockelbo har förändrats också, det bubblar mer nu och andas företagande. Allt är sig likt och jag känner igen många, fast alla har blivit äldre.. ..men inte jag, säger Daniel skämtsamt.

Daniel Bergroth utanför Ockelbo kyrka. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet



På fritiden blir det också mycket musik. Daniel har en välbesökt youtubekanal i sitt eget namn och har släppt två skivor. Han skapar även elektronisk musik i duon Lazertown, tillsammans med Kuxabladets Henrik Westberg. Mycket av materialet finns även på spotify.

– Det har vi gjort på distans 2019, men nu kan vi jobba tillsammans i studion och det känns kul.

I Daniels hörlurar är det annars mycket jazz, lugn pianomusik och chillwave eller chillstep.

– Keith Jarrett lyssnar jag mycket på.

Daniels favoritinstrument är piano och han började spela ganska tidigt hemma. Mormor Gunhild lärde honom grunderna och han började senare ta lektioner när han var 12.

– Jag minns att jag tog ut ledmotivet till tv serien Dallas på piano. Senare började jag även med trackerprogram på datorn.

En dröm är att jobba med filmmusik.

– Jag hjälpte vänner som gjorde kortfilmer i Ockelbo (filmföreningen Anarchy design red. anm.) med en del sådant då jag var i 20-års åldern, det var verkligen en möjlighet och rolig erfarenhet.

– Idag kan jag så mycket mer och det skulle vara kul att göra igen. Man får inte många sådana erbjudanden.



Han har även spelat trombon i både Draget, Ockelbo kommuns musikskola, samt Korsdraget – som var den kristna motsvarigheten på den tiden. I gymnasiet tog Daniel även trumlektioner. Musik har det blivit mycket av i Daniels liv och så ser det ut att fortsätta.


– Nu har jag samma jobb fast på en nygammal plats, och nya kollegor. Än så länge känns allt positivt och det är kul att vara här, avslutar Daniel.

Lyssna på Daniel Bergroths soloprojekt

På Spotify (klicka på bilden)

Lyssna på Lazertown

På Spotify (klicka på bilden)


Fler profilintervjuer

Oklaklang - barnkören i Ockelbo församling

Oklaklang - barnkören i Ockelbo församling

Livet på landet: Fröer, planering och drömmar

Livet på landet: Fröer, planering och drömmar

0