Stressar du över att stressa av? Den mentala hälsan- del 2

Stressar du över att stressa av? Den mentala hälsan- del 2

Foto: Sjöbacken, 2022. Henrik Westberg, Kuxabladet

Tror vi att återhämtning sker av sig själv eller behöver vi aktivt tänka på och planera in återhämtningstillfällen i agendan? I förra numret skrev jag lite om vad jag gör för min mentala återhämtning, här vill jag beskriva mina tankar om ämnet och hur jag hittade min grej. Det finns tyvärr inget magiskt recept för alla, men tips och idéer borde få flöda fritt. Jag hade önskat fler tips i mitt sökande i stället för det överreklamerade lugna-promenad-konceptet.



Vad är då mental återhämtning och vad bör man lägga in för parametrar i det? Den fysiska återhämtningen är mycket enklare, det är ju egentligen bara att låta kroppen vila från hård träning eller andra fysiska ansträngningar. Att låta hjärnan vila är mycket svårare, för den går inte att lägga ner eller åt sidan en stund, den kan jobba på i högt tempo när resten av kroppen ligger platt ner. Jag har fått kämpa en hel del för att hitta något som får mig att koppla av för en stund då och då. Jag har nog inte tidigare ens tänkt på att jag behöver låta hjärnan få vila. Inte så konstigt att jag blev så sjuk som jag blev, tänker jag nu med facit i hand.



Först provade jag det jag blev rekommenderad av folk omkring mig, nämligen långsamma promenader, meditation och yoga. Dessvärre fann jag bara att min hjärna gick ännu mer på högvarv.

Lena Östman är Kuxabladets träning och hälso-skribent. Hon driver det egna företaget Enkel träning, följ henne på Instagram.

Eftersom det här med hjärnvila var en helt ny tankegång hos mig, så fick jag leta efter min metod ganska länge och inom spridda områden. Först provade jag det jag blev rekommenderad av folk omkring mig, nämligen långsamma promenader, meditation och yoga. Dessvärre fann jag bara att min hjärna gick ännu mer på högvarv. Kanske för jag behövde lära mig nytt och kunde koppla in mitt vanliga prestationstänkande för att bli så bra som möjligt på det. Jag provade vidare med att dansa som om ingen såg mig, det var roligt och pulshöjande men ingen direkt hjärn-vila. Läsa böcker och se filmer krävde också alltför mycket koncentration för att konceptet skulle fungera. Efter ganska lång tid och många provade saker har jag landat i att jag blir mest mentalt återhämtad vid de tillfällen då jag är fysiskt aktiv men totalt kan tappa grepp om tid och rum. Om jag till exempel kan träna ett styrketräningspass under en obestämd tid kan jag släppa alla andra tankar. Men om jag har en tid att passa efteråt, så funkar det inte lika bra. Den fysiska träningen går lika bra men ingen hjärn-vila uppstår då jag har något fokus på efterföljande engagemang under hela passet. Samma sak med andra sysslor såsom trädgårdsarbete eller hemmarenovering, om jag tillåter mig själv att bara gå omkring och göra saker utan tidsschema så erhåller jag kvalitativ mental återhämtning.



Kanske är det nyckeln till allas mentala återhämtning; att hitta något eller några saker som gör att man tappar tid och rum för en stund. Stunder helt utan krav på forcerande och avancerade tankar. Vad man gör under den tiden, det är en individualisering som man bör tillåta sig och värna om. För en person kan yoga funka och för en annan kan det vara hårdrockstrummande som gäller.



Att söka och hitta just din grej finns ju gott om tillfällen nu under sommarsemestern. Att leva hela tiden utan tidspassning eller deadlines går ju inte hur som helst, det finns både andra sysslor och andra människor att ta hänsyn till. Men planera in en helg, dag, eller kväll utan regler då och då, är nog en bra idé. Då har man alltid en kommande återhämtningsperiod att se fram emot när livet känns tråkigt, jobbigt eller stressigt. Kom ihåg att stress inte är farligt, men brist på återhämtning kan bli riktigt farligt!

Senaste artiklarna på Kuxa.se

Gustav Vasa Sveriges kung 1523

Gustav Vasa Sveriges kung 1523

Psykisk hälsa -  Den mentala hälsan- del 1

Psykisk hälsa - Den mentala hälsan- del 1

0