Psykisk hälsa -  Den mentala hälsan- del 1

Psykisk hälsa - Den mentala hälsan- del 1

Foto: Sjöbacken, 2022. Henrik Westberg, Kuxabladet

Jag tänker ofta på uttryck och fraser som kommer från omgivningen plus av media i alla dess former. Till exempel hur fysisk aktivitet är fantastiskt bra för oss men vi hör sällan om fysisk inaktivitet. Vi läser alltmer om psykisk ohälsa och om dess många variationer. Men inte så ofta hör vi uttrycket psykisk hälsa. Jag tror att kropp och knopp hänger ihop och är beroende av varandra för att vi ska må bra. Och om vi separerar dessa två enheter kan det gå på tok.



Jag är just nu inne i en sjukdomsperiod med psykisk ohälsa i form av utmattningssyndrom.

Jag är just nu inne i en sjukdomsperiod med psykisk ohälsa i form av utmattningssyndrom. Det betyder bland annat att jag håller på med en lärorik mental beteendeförändring. Det är jätteenkelt i teorin och supersvårt i praktiken. Jag har mycket lättare att tillgodose min fysiska hälsa med bra kost och träningsaktiviteter. Kanske för att det är ett hemtamt ämne för mig och att det mentala har inte stökat något utan bara funkat bra utan större engagemang. Den inställningen hade tydligen ett utgångsdatum, för nu sitter jag här och känner mig stundtals ganska trasig. För att laga detta trasiga har jag fått lära mig massor om generell psykisk hälsa. Jag söker upp vad psykisk god hälsa innebär just för mig och försöker implementera det i min vardag.


Lena Östman är Kuxabladets träning och hälso-skribent. Hon driver det egna företaget Enkel träning, följ henne på Instagram.

När jag fick min utmattningsdiagnos i höstas, tog det flera veckor för mig att acceptera faktum och att inse att läkaren faktiskt hade rätt i sin bedömning. Det som var så oklart för mig då, var att jag inte hade upplevt negativ stress eller ens känt att jag hade för mycket på agendan för att klara det. Jag har förmodligen under många, många år bara kört på med allt jag tyckt varit roligt. Tackat JA till allt möjligt, utan att stannat upp och tänkt efter om det har varit vettigt eller inte. Jag har sett till att min kropp har fått återhämtning, men min hjärna har jag inte givit ledigt överhuvudtaget.


Jag har ju haft så många roliga projekt att utföra. Ganska tydligt tecken på att det går att sära på det fysiska och psykiska, men att det är väldigt dåligt i långa loppet att göra så. Så den trångsynta bilden jag har haft, och säkert många med mig, av vad utmattning betyder, har jag fått omvärdera. Jag har nu förstått att det finns hur många sätt som helst att köra slut på sig själv.


Samma sak med återhämtningen och läkningsprocessen, väldigt olika från person till person. Så glöm det där med att det är stressigt på jobbet och lösningen är meditation eller yoga, så enkelt är det tyvärr inte. Att finna saker eller situationer som ger hjärnan harmoni kan vara allt mellan himmel och jord. För min del känner jag att jag kopplar bort omvärlden och tankar med styrketräning, löpning, trädgårdarbete. Yoga i all ära, som säkert kan funka för en del, men för mig skulle det bara bli ytterligare ett prestationstillfälle med ständig analys för hur jag skulle kunna bli bättre, jag skulle förmodligen vilja vinna yoga-klassen och vara en fruktansvärt oskön deltagare.

Förutom harmoni i hjärnan så behövs även en strukturerad vardagsplanering framöver med harmoni mellan arbete, fritid och sömn.


Förutom harmoni i hjärnan så behövs även en strukturerad vardagsplanering framöver med harmoni mellan arbete, fritid och sömn. Eftersom jag har levt ett helt vuxet liv i superhögt tempo, så får jag kämpa med att den hälsosamma beteendeförändring jag behöver. Allra svårast för mig är att göra ingenting då och då! Men, jag kämpar på, och förhoppningsvis kommer jag att vinna återhämtningstävlingen!


Senaste artiklarna på Kuxa.se

Stressar du över att stressa av? Den mentala hälsan- del 2

Stressar du över att stressa av? Den mentala hälsan- del 2

Efter 48 år på ICA - vi var med när Ann-Christine avtackades

Efter 48 år på ICA - vi var med när Ann-Christine avtackades

0