Metallica på Gotan

Metallica på Gotan

Lördagen den 20 augusti livesände Metallica sin M72 konsert över hela världen. En av salongerna som visade spelningen var Rio biografen i Ockelbo. Det är lite unikt eftersom det var den enda biografen i Gästrikland som sände detta evenemang.

Metallica är ett av de första trashbanden i världshistorien och räknas tillsammans med Megadeth, Anthrax och Slayer som “the big four”. Medan Metallica många gånger om ömsat skinn har bandets popularitet aldrig sinat och de har hela tiden funnit vägar att attrahera fans. Sannolikt är det även därför de fortfarande är en av världens absolut största hårdrocksakter.

Att se något nytt med Metallica på en lokalbiograf är lite av en speciell upplevelse. Kharolina Molander, som denna kväll sitter i biljettluckan på Rio biografen, menar att en livekonsert i den här formen är ett bra alternativ för personer som av olika anledningar inte kan gå på konsert. Det har hon givetvis helt rätt i.
Biogodis, *check*, och sedan redo på första bänkrad tillsammans med ett gäng lokala hårdrocksentusiaster gör vi oss redo för konsert.

Efter ganska många minuter av kameraåkningar över publiken i Dallas, där evenemanget äger rum, får vi en hälsning av bandets frontman James Hetfield och trummis Lars Ulrich. De är redo att kliva på och snart är vi igång. En hårdrocksfest med gammalt, nytt och faktiskt även ett aldrig tidigare spelat “jam” med gitarrist Kirk Hammet och basist Robert Trujillo.

Kanske har jag aldrig varit Metallicas största fan. Letade länge och väl efter en Megadeth t-shirt hemma innan jag gick dit. Men nåja – hårdrock är hårdrock och det finns inget att klaga på. Metallica genomför en fantastiskt kompetent spelning, något för samtida akter som exempelvis Mötley Crüe och Guns & Roses att ta lärdom av. Metallica är precis så bra som de alltid varit.

Den personliga höjdpunkten från konserten den instrumentala låten Orion, från albumet Master of puppets, som bitvis kändes som ett riktigt folkmusik jam. Men jag uppskattade även Nothing else matters och nya Lux Æterna. Lågvattenmärket blev Fuel som ljudmässigt drunknade i sig själv, utöver att den inte är någon riktigt Metallica-klassiker i grunden.

Svettigt var det även i öppningsnumret Creeping death, då sändningen fryste två gånger. Känslan att ta en tidig sorti om detta skulle fortsätta infann sig på direkten. Men lyckligtvis var det bara ett par buffringar som behövdes innan allt flöt på som det skulle resten av spelningen.

De låtar som nämnts i denna artikel kommer inte spelas i del 2 av M72 föreställningen på Rio biografen, som äger rum på måndag kväll den 21 augusti. Upplägget är bestämt så från början att de två delkonserterna inte på något vis delar innehåll. Det är ett tecken om något på vilken stor låtskatt Metallica sitter på – passa på att besök Rio biografen på måndag och ta del av M72 del 2 och en unik upplevelse på bio.

Kvällens setlista i sin helhet

Creeping Death

Harvester of Sorrow

Leper Messiah

King Nothing

Lux Æterna

Too Far Gone?

Welcome Home (Sanitarium)

Kirk & Rob doodle

Shadows Follow

Orion

Nothing Else Matters

Sad but True

The Day That Never Comes

Hardwired

Fuel

Seek & Destroy

Master of Puppets

Fotbollens dag

Fotbollens dag

Efter 20 år - Linnéa lämnar Ugglebo

Efter 20 år - Linnéa lämnar Ugglebo

0