Summera och planera - Nytt år, nya hälsosamma möjligheter!

Summera och planera - Nytt år, nya hälsosamma möjligheter!

Ut med det gamla 2021-året och in med det nya fräscha 2022-året. Innan vi sopar bort det gamla året gör vi varsin summering av det år som har gått. Vi går igenom allt vi har åstadkommit när det gäller vår egen hälsa, vad vi gjorde bra och vad vi är stolta över. Det vore fint om alla gjorde sin egen 10-i-topp-lista över årets höjdpunkter i hälsans tecken.

Visst kan det vara det ovant och till och med lite obekvämt att klappa sig själv på axeln och berömma oss själva, men nu kör vi! Vi tänker igenom året som har gått och vad vi har åstadkommit, stort som smått. Det finns absolut inga givna ramar på våra topp-listor, det är ju bara vi själva som kan bedöma vad som har varit betydelsefullt. Det kan vara alltifrån att plöjt igenom en tjock bok, serverat mera grönsaker i familjemåltiderna, gjort ett efterlängtat personbästa på gymmet eller rent utav klarat av ett Marathon. 


Alltför ofta är vi negativt självkritiska, förringar våra prestationer och sällan eller aldrig vågar vi berätta om dessa för andra. Detta ska inte handla om att vara skrytsam eller påstå att man är bättre än någon annan. Det handlar mera om att våga vara nöjd med sig själv och sina prestationer.




När vi är klara med 2021-topplistan blir det enkelt att analysera den och börja planera för ett enastående och hälsosamt 2022. Det kan komma att innehålla både små och stora förändringar som förhoppningsvis gynnar vår hälsa. Listan kan även användas som en påminnelse om vad som är viktigt på riktigt, om vi av någon anledning tappar fokus under året. En blick på listan och det blir lättare att komma tillbaka på den utstakade vägen. Tänk också på att listan inte ska vara en fast ”to-do-list” utan mera som en preliminär planering, som till och med bör justeras efter nya behov och förutsättningar. Tänk så intressant att ha flera årslistor att plocka fram och jämföra. Att se alla goda förändringar och hälsoförbättringar över en längre tid är ju både utvecklande och ett sätt att uppskatta sig själv.


Min egen topplista över 2021 innehåller allt från att ha njutit av mina föräldrars sällskap, styrkelyftsresultat, oväntade grönsaksodlingar och lyckade coach-scenarion. För 2022 planerar jag bland annat att njuta mer av naturen i mitt närområde, balansera hård träning kontra kvalitativ återhämtning och fortsätta utveckla min verksamhet.


Så fram med papper, penna, suddgummi och sätt ord på dina prestationer för 2021 och målsättningar för 2022. Förhoppningsvis korsas våra vägar tack vare våra listor, i gymmet, ute i skogen eller vid grönsaksdisken i mataffären.


Skribent: Lena Östman

Illustration: Henrik Westberg


Fler krönikor av Lena Östman

Den långa vägen till ishallen - Anjas arkiv

Den långa vägen till ishallen - Anjas arkiv

Nu byggs läktare i Ugglebo Arena

Nu byggs läktare i Ugglebo Arena

0