Enkel träning - Mammaträning

Enkel träning - Mammaträning

Lena Östman Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet


Ett nytt litet liv har kommit till världen! Du har blivit mamma och denna lilla människa har trots sin litenhet vänt upp och ner på hela ditt liv. 

Allt är nytt och annorlunda med denna nya världsmedborgare. Första tiden kan efter familjetillökningen vara en rosenskimrande tillvaro, där allt bara faller på plats direkt. Men för de flesta är det ett obeskrivligt kaos med sömnlöshet och allmänt rörigt i hemmet. Att ens tänka på träning i det senare scenariot, är bara tokigt. Men rent fysiologiskt är det helt möjligt att börja träna direkt efter förlossningen.

Det  första lämpliga träningspasset efter barnafödandet är bäckenbottenträning. Alltså aktiveringsträning för bäckenbottenmuskulaturen. Denna stackars muskelavdelning har fått utstå enorma påfrestningar. Dels av en nedåtpressande tyngd under en lång period, dels blivit enormt utsträckt när bäbisen skulle krypa igenom och ut i världen. Det är inte mer än schysst att låta den både få återhämta sig och få hjälp på traven för att kunna återgå till sin ordinarie funktion.

Följ @enkeltraning på instagram!

Så här kan du göra:

Starten är att du tränar muskulaturen genom aktivering kontra avslappning. Stäng igen alla öppningar som finns där nere i ”södra entrén”. Känn gärna på kringliggande ytterdelar av kroppen såsom rumpan och magen för att försäkra dig om att de musklerna är avslappnade, det är långt inne i kroppen det ska jobbas. Håll denna aktivering i till exempel 5 sekunder, slappna av samma tid för att sedan upprepa. Dessa 5 sekunder kan kännas som en evighet de första gångerna, men ganska snart kan man öka med någon sekund varje dag.

När du har utfört dessa aktiveringsövningar liggande eller sittandes under en period är det dags att göra dem i kombination med andra rörelser. Vid matlagning, barnvagnspromenader och överallt där du kommer på. Någonstans på vägen har signalerna från hjärnan till musklerna hittat sin väg, du behöver inte tänka på aktivering och avslappning utan det går med automatik. 

Kanske får du aktivt koppla in tanken vid ett skutt eller vid en nysning, men i det stora hela funkar det fint. För vissa kan det ta några dagar eller veckor medan för andra kan det ta mycket längre tid och det är inte viktigt i slutändan, bara man kan i framtiden utföra det man önskar. Kan man inte det, så är det läge att koppla in sjukvården och kräva sin rätt till ett aktivt liv utan besvär med urinläckage, funktionsnedsättning eller smärtor!

Alla ni som läser detta tänker säkert att detta måste vara den absolut tråkigaste träningen av alla former, men ibland behöver man göra den tråkiga träningen för att sedan kunna göra den roliga träningen. Ingen utrustning eller speciell lokal krävs, inte heller tarvar det många minuter per dag att utföra. En väl värd investering!


Mer om träning på Kuxa.se


Fler artiklar på Kuxa.se

ICA Ugglebo - utvecklingsmedel 2023

ICA Ugglebo - utvecklingsmedel 2023

När kriget kom till Hamrånge - del 1

När kriget kom till Hamrånge - del 1

0