Krönika: Höstens nystart!

Krönika: Höstens nystart!

Nu är årstiden med de många skiftande känslorna här, nämligen hösten. Med höst kommer mörker, kyla och ibland till och med lite vemod. Jag föreslår att vi ändrar på detta, omfamnar denna årstid och utnyttjar den maximalt. Uttryck som inrutat, regelbundet och förutsägbart ser vi nu endast som positiva företeelser!

Nya friska höstvindar kan få blåsa in med en efterlängtad nystart. Motsatsen till sommarens avslappade solstol, överfyllda tårtkalas och spontana grillpartaj. Nu kan vi ta tag i goda träningsrutiner och matvanor som vi helt själva bestämmer och kontrollerar. Vi har möjligheten att fläka ut den stora planeringskalendern för att boka in nästkommande halvårs alla fritidsaktiviteter. Vi kan sprida ut aktiviteterna under veckans alla dagar och på så sätt minimera dubbelbokningar och stressiga situationer. Till exempel kan alla måndagarna få se likadana ut, vecka efter vecka. Det kommer förmodligen inte alls kännas tråkigt, bara tryggt och tankebefriande. Är en joggingtur inplanerad på en onsdag, så spelar ingen roll om det regnar småspik eller snöar lapphandskar, aktiviteten utförs och man är glad och nöjd med det. Om en kollega frågar om man vill följa med på en runda på stan efter jobbet, känns det enkelt och naturligt att tacka nej till förmån för ett, sedan länge, inbokade padelpass.

Lena Östman leder träningspass, arkivbild: Henrik Westberg

Kosthållningen kan optimeras av det förutsägbara och regelbundna höstlivet. Fram åker den allra största grytan man äger, och inom några timmar finns det fullt med näringsrika matlådor i kylskåpet såväl som i frysen. Veckorna efter storkoket kan man bara hämta upp lunchlådan till jobbet eller flera lådor till familjemiddagen. Ett stort antal måltider kan alltså hanterats utan den jobbiga, dagliga tillställningen i mataffären strax innan middagen borde vara framdukad. I och med detta får inte bara hjärnan det lättare, även kroppen blir tillfredsställd av den välplanerade och hälsosamma kosthållningen, som långsiktig matplanering oftast innebär. Innan man vet ordet av så kanske även måltidsschema, planerat ända fram till påsk.

Vad det gäller kläder så finns det fördelar att anamma 90-talets kroppsbyggares tillvägagångssätt under uppbyggnadssäsong. Då fanns det inga sociala medier som dagligen kunde visa foton på aktuell kroppsform. Hemlighetsmakeriet hölls uppe på riktigt hög nivå. Det tränades i bylsiga kläder i smyg och resultatet skulle avslöjas på tävlingsscenen. Och då förhoppningsvis chocka och häpna publiken fullständigt.

Vi kan ta tillfället i akt och bylta på oss stora, mysiga träningskläder nu i höst. Utomhusträning tillåter en massa tjocka lager-på-lager-kläder, mössa, vantar och så vidare. Även inne på gymmet har vi kläder på hela kroppen och slipper se vår egen och andras nakna hud. Borta är alla utlämnande korta shorts och tunna linnen. Nu kan vi bygga stora muskler i smyg, som vi sedan självsäkert visar upp för allmän beskådan i början av nästa sommar. Vi kör på samma linje som historiens kroppsbyggare, fast jag kommer skippa inoljningen och musik i bakgrunden, men det är ju upp till var och en.

Summan av denna kardemumma är jag vill nominera Hösten till utmärkelsen av den tryggaste och mysigaste årstiden!

Hemmapremiär i Hockeytrean

Hemmapremiär i Hockeytrean

Spel - En krönika om schack

Spel - En krönika om schack

0