Krönika: Livet på landet - lera, hönshus och likasinnade

Krönika: Livet på landet - lera, hönshus och likasinnade

Det är inte alltid mysigt och roligt att ha gård. När mörkret gör dagarna kortare med ett fasligt tempo, när det inte finns någon botten i leran eller när regnet inte ser ut att ha något slut, då är det lätt att hålla sig för skratt. 

Häromdagen när jag fastnat så illa med stövlarna i leran så jag i nästa steg klev ur med ena foten och kände det blöta och kalla kladdet rinna in förbi raggsockan och ända in på skinnet då var jag inte särskilt lycklig över mina val i livet. Jag klafsade in och väste lite hotfullt åt min man att nu är det vi som beställer flis till hagen. Sagt o gjort, en lastbil flis senare så glider jag torrskodd och lätt fram med hästarnas hö och kan faktiskt se fram emot november med mer positivism. Små saker kan verkligen göra livet lättare.

Vi håller som bekant på att rusta upp gården och pysslar just nu med att förbättra hönshuset innan vintern. Husvagnen som hönsen bor i sommartid har sina begränsningar och hönorna ska snart få flytta in i sin nya lyxvilla. Det betyder att våra grannar inte kommer höra våra tuppar gala klockan fem på morgonen och vi får lite bättre belysning och lättsammare hönsskötsel såhär i mörkret. Helt klart stora vinster för alla!



Vi har börjat med hemleverans av ägg som komplement till vår självplockskyl här på gården.

Vi har börjat med hemleverans av ägg som komplement till vår självplockskyl här på gården. Det är fritt att bestämma hur många ägg man vill ha inför varje leverans och vi kommer varannan vecka. Om någon är intresserad av att få goda ägg hem till dörren så hör av er till mig på 073-1819550 för mer detaljer.

Vet ni att det finns massor av matproducenter i Ockelbo med omnejd?

Det var marknad på Wij Trädgårdar den 30 oktober, och en del lokala producenter var där. Vilken fröjd det är att få uppleva allt det goda vi skapar här i byn! Det är korv, ost, kött, skinn, bröd, ägg, honung och massor mer gott. Allt småskaligt och kärleksfullt framtaget.

Jag vill verkligen slå ett slag för att äta verkligt lokal mat -  den är nyttig, god och bra för både dig och din närmiljö! Håll utkik efter marknader, gårdsbutiker och Reko-utlämningar. Det finns många sätt att hitta lokala producenter där du bor.


Rebeca Carlander lever och verkar på Säbyås gård, i Ockelbo. 

Om någon är intresserad av att få goda ägg hem till dörren så hör av er till
073-1819550 för mer detaljer.

www.sabyasgard.nu


Fler krönikor

Bokrecensioner: Kapten Hadocks ordbok och En vacker dag

Bokrecensioner: Kapten Hadocks ordbok och En vacker dag

Taklagsfest för ICA Ugglebos nya onlineavdelning

Taklagsfest för ICA Ugglebos nya onlineavdelning

0