Enkel träning - ett föredöme för det nya året

Enkel träning - ett föredöme för det nya året

Lena Östman Foto: Henrik Westberg


Under våren 2020 gick jag från att vara tränare på gym till att bli tränare på övervåningen i mitt eget hem. Jag blev alltså digital personlig tränare till ett gäng människor som riggade upp dator eller mobil en gång i veckan och tränande med mig via en skärm. Mellan våra digitala träffar fick de hemläxa i form av övningar eller träningspass som de tränade på egen hand.

Någon helt annan person.

En av dem är en kvinna i femtioårsåldern och bor i ett land centrala Europa. Jag vill berätta om henne och hennes framfart, för att jag tror att hon kan inspirera till att fler vågar ta steget in i den underbara styrketräningens värld. Vi kallar henne här Carina.

I det inledande och förberedande samtalet framgick det att Carinas önskan var att komma igång med regelbunden träning och att motverka ålderns fysiska förfall. Hon var väldigt öppen för förslag på hur vägen dit kunde se ut. Hennes kroppshållning var väldigt typisk för en skrivbordsarbetande människa.

Framskjutet huvud, framåtroterade axlar och böjd bröstrygg med tillhörande trötthet och smärta i axlar och rygg. Under de första sessionerna fokuserade vi på att hon skulle ta kontroll över sina kroppsdelar.



Succesivt lade vi på mer avancerade rörelser i kombination med aktiveringarna. Nu gällde det att nöta in detta nya rörelsemönster gång efter annan, för detta var ju ovant för hennes kropp. Med ständiga påminnelser under passen och hemmaövningar gick det bra och hon avancerade från rena aktiveringsövningar till styrkeövningar. Att utföra en knäböj samtidigt som hon höll de inre bukmusklerna och skulderbladen aktiverade och nacken neutral blev med tiden självklart för henne. (Prova gärna själv!) 

Vi fortsatte att jobba med styrkeövningar med gummiband med olika motstånd och några mindre hantlar.

Som med alla PT-klienter skapar man en mer personlig och bekväm relation med tiden, så även digitalt. Det har funnits tillfällen när Carina helt tröttnat på mina idéer och sagt till mig på skarpen att en rörelse eller vikt är omöjlig för henne att utföra eller lyfta. Då påminner jag henne om att hon helt frivilligt betalar mig för att jag ska få henne att göra detta. Efter lite skratt och övertalning lyckas hon alltid med uppgiften. Jag påminner även henne ibland om hur vi började träna och vilka framgångar hon har åstadkommit med och för sig själv.

Nu, många månader senare, har Carina investerat i skivstångsrack, skivstång, tyngre hantlar och en hel del viktskivor, vilket innebär att gummibandsövningarna är utbytta mot helt andra styrkeövningar. Det knäböjs, pressas och marklyfts i stort sett varje session och vikterna ökas varje vecka. 

Jag instruerar fortfarande via samma skärm men ser en helt annan kvinna än den jag först mötte för drygt ett år sedan. Carina är starkare än någonsin, helt smärtfri och går omkring med en upprätt och fantastisk stolt hållning.


Vill du komma i kontakt med Lena Östman om träning och hälsa eller anlita henne som PT , följ henne gärna på hennes instagram. @enkeltraning


Fler artiklar på Kuxa.se

Två kokböcker och tre julbarnböcker

Två kokböcker och tre julbarnböcker

tillbaka till Beatles

tillbaka till Beatles

0