Livet på landet - fötterna upp och huvudet ner

Livet på landet - fötterna upp och huvudet ner

Den 17 januari 2022

Just nu har vi det eländigt halt på gården. Allt sluttar ju här och nu är det så illa att till och med gruset vi sandar med glider ned för backen och det gör jag med, trots broddar på fötterna. Senast idag så drattade jag omkull ordentligt när jag skulle bära vatten till hönsen. Fötterna och huvudet bytte helt plötsligt plats och jag tappade båda 25-literdunkarna med vatten som glatt for iväg till botten av backen.

När jag väl ställt mig upp och masserat skinkan som blivit rejält öm skulle jag ta mig upp för den branta backen med dunkarna igen. Måste sett ut som en gammal och stel version av Charlie Chaplin för jag ömsom hasade, ömsom gled två steg fram och tre steg bak. När jag väl kom upp och berömde mig själv för ett så bra utfört jobb så visade det sig att hönsen inte behövde något vatten….

Som jag berättade före jul så hade vi beslutat att slakta vår äldsta bagge och häromdagen var det dags. Lugnt och fint fick han lämna gården och åka den korta biten till E-gårdens gårdsslakteri. Jag vet att hans sista stund sköttes med värdighet och stor respekt för djurens välmående vilket gör beslutet lite lättare. Det fina köttet ligger nu i frysen och har redan skänkt oss stor glädje med några goda middagar.



De fyra nya tackorna från Furuviksparken har anlänt och de är verkligen bedårande söta. Två har horn och två är utan och alla är väldigt keliga och älskar att mysa. En del fårägare vill ha sina får lite mer ”vilda” och skygga för då är de lättare att valla då de inte kommer springande så fort de ser en människa. Andra fårägare gillar att ha mer kramgoa får som är mer närgångna och sociala. Det är helt enkelt lite beroende på smak och tycke samt hur man håller sina får och hur många man har. De vi hade sedan tidigare är lite mer åt det skygga hållet så det är roligt med ett par stycken som faktiskt vill bli kliade och kommer fram när jag går in i fårstallet. Jag hoppas det smittar av sig lite på alla i flocken. Det underlättar att ha lite tamare tackor när man ska klippa och hjälpa till med lamningen också. På tal om lamning - alla tackor ska vara betäckta och vi väntar med spänning på några små lamm framemot våren. Det börjar synas nu att tackorna är lite rundare över magen och att de äter lite mer än vanligt.

Något annat som vi väntar på är små kycklingar! Jag startade äggkläckaren idag och fyllde den med bara gröna ägg. Det tar ca 21-22 dygn innan äggen kläcks så vi håller tummarna att det går bra och att vi snart har en hög med pipande dunbollar här hemma. Anledningen till att jag denna gång använder äggkläckaren och inte en höna är att just nu har jag inga hönor som visar intresse för att ruva. Vissa raser är generellt inte särskilt sugna på att ruva medan andra mer än gärna har kycklingar både två och tre gånger per säsong. Jag har en höna som brukar gilla att ruva och hon ser ut att vara på gång med att hitta en bra plats och börja samla ihop lite ägg under sig. Vi får se om hon håller i eller om hon väntar in våren lite till.

Vi har två raser som lägger gröna ägg, det är Crème Legbar och Silverudds blå. Två fina hönsraser med lite olika grön nyans på skalen. Den ena är mer ljusturkos och den andra mer mörkare grön. Har vi tur så får vi inte bara tuppar i det här kläcket utan även några hönor som kan fortsätta fylla äggkartongerna med vackra ägg.

Ägg-kylen är fylld till bristningsgränsen så kom förbi och köp med dig goda ägg hem!


Köp lokala Ägg!

Kom gärna förbi vår självplockskyl på Säbyggebyvägen 145 där det alltid finns ägg att hämta. Vi har också hemleverans varannan fredag! Ring 073-181 95 50 för att boka.


Mer av Livet på landet


Fler artiklar på Kuxa.se

Jubileumsvasan - Björn är uttagen

Jubileumsvasan - Björn är uttagen

Söndagsläsning: Hårdrocksuppslaget för 1 år sedan

Söndagsläsning: Hårdrocksuppslaget för 1 år sedan

0