Livet på landet - Överraskningar, grönbetesägg och tacksamhet

Livet på landet - Överraskningar, grönbetesägg och tacksamhet

En dag så åkte vi till en hönsmarknad i Kilafors för att se om vi kunde hitta några kycklingar att utöka flocken med på sikt. Väl på plats hade vi svårt att bestämma oss för alla var så söta och jag ville egentligen ta med mig allihopa hem! 

Bestämde mig för sex stycken Silverudds blå, en fin svensk ras som lägger gröna ägg. Lycklig över tillskottet kommer jag hem och öppnar dörren till hönshuset och blir helt ställd när det plötsligt springer runt nio stycken kycklingar vid mina fötter! Så där stod jag med de nya kycklingarna i famnen och blängde på de små nytillskotten och skrattade gott åt att jag köpt nya när det tydligen fanns hemma redan. Och dessutom gratis!


Förutom några nya kycklingar har gården andra små tillskott att glädjas åt. Vi har nämligen fått ett lamm! Vi köpte två tackor och en bagge i vintras och tackorna sades vara betäckta men det var lite oklart när eventuella lamm skulle komma. Vi har väntat och tittat och väntat lite till. Vi har noterat att den ena tackans juver vuxit lite, men inte sett fler tendenser till att lamm var på väg. För att vara beredd på lamning har jag fixat plasthandskar, nappflaska och annat. Jag har läst på ordentligt och pratat ihop mig med Arvid så vi skulle vara redo vid eventuella fellägen, sjukdomar och krångel som kan uppstå när lamm föds.


Dagarna gick och allt var som vanligt. Så en dag när jag skulle ge fåren middagshö så ser jag helt plötsligt ett litet, kritvitt, lamm i stå fållan och ser på mig med sina pigga, fina ögon. Tackan ser mycket förnöjd ut och jag tycker mig ana en blick som säger "se, jag kunde alldeles själv!".  Vi är tacksamma över att allt gick bra och njuter av vår lilla Säby-stinta som det lilla tacklammet heter.



Fjäderbeklädda campare

Om ni åker förbi på Säbyggebyvägen kommer ni se en röd och husvagn nere på ängen. Där bor våra höns och gissa om de stortrivs? Unghönsen har börjat lägga fina ägg och värphönsen, som varit lite luggslitna från värperiet, ser jättepigga ut. Till och med en del av de äldre hönsen har börjat lägga ägg igen. Ett tecken på att livet på grönbetet är optimalt för dem. Med jämna mellanrum flyttar vi husvagnen så hönsen får nytt gräs och nya maskar att äta. Det här är sättet att hålla höns är bra både för hönsen och för naturen, samt att äggen smakar gudomligt gott. Äggulorna är så gula att det formligen lyser om dem och det är en fröjd att baka på dem. Kom gärna förbi och hälsa på djuren och köp med dig goda ägg hem.



Vi sparar vatten

Regn är något man både kan längta efter och verkligen avsky, det beror på när och hur det behagar falla ner över oss. För att göra regn till något positivt har vi påbörjat ett regnvattenarbete på gården för att minska våra vattenkostnader och vår förbrukning.

Varje gång det regnar samlar alla våra stora tak på uthusen upp stora mängder vatten. Detta vatten har vi nu börjat spara i olika typer av tankar och vattnet kommer till nytta i våra odlingar och till tvätt av hästar och annat för man inte behöver dricksvatten.

Midsommarafton brukar ju traditionsenligt vara en dag som lätt kan fylla upp både en och två regntunnor. Vill du minska ditt användande av rent vatten ur kranen, satsa på att skörda regnvatten – Varje droppe gör skillnad.

Var vattensmart i sommar!

• Ha snålspolande kranar

• Duscha snabbt

• Återanvänd vatten från köket till trädgården

• Samla regnvatten

Ägg. Samtliga foton Rebeca Carlander.

Ägg. Samtliga foton Rebeca Carlander.


Trädgårdsministern - Tips för sommaren!

Trädgårdsministern - Tips för sommaren!

Camilla har Pippi på produkterna

Camilla har Pippi på produkterna

0