Enkel träning - bestraffningsträning?

Enkel träning - bestraffningsträning?

Illustration: Henrik Westberg, 2020.

Varför tränar du? Vad är syftet med just dina träningspass? I de bästa världar skulle alla besvara den frågan med att de bygger upp sin allmänna hälsa, tränar inför någon tävling eller prestation. Olika mål och syfte men ändå inom vettiga och rimliga gränser. Men så är inte alltid fallet. 

Nu efter vårens hemmasittande och sommarens lättja är det många som pratar om att de ska ta tag i sin kropp och skärpa till sig. Likadant brukar det låta efter jul- och nyårshelgen. Januari och augusti, det är tydligen de månader då man ska trycka på omstartsknappen.

Varför inte planera in julens och sommarsemesters livsstil tillsammans med rutiner för övriga tiden på året? I en långsiktig helårsplanering? Låta dessa perioder under året vara de tider som det vilas lite mer, äts lite mer på och sen utnyttja denna vila och extra energi till kommande fysiska aktiviteter.

Tänk så mycket lättare marklyften kommer att kännas med en massa uppbyggd energi i kroppen. Och tänk så lättare cykelsträckan kommer kännas med en fullt återhämtat hjärna. Så skippa det dåliga samvetet över att ha frångått vanliga rutiner under en kort tid, utnyttja det i stället!



Det finns fler tillfällen där ömsom belöning och bestraffning används. Alla har vi väl hört uttalanden som att någon tycker att hen är värd en chokladkaka, ett glas vin eller något annat som inte direkt gynnar någon kroppsfunktion. Märkligt uttalande, men hyfsat vanligt ändå. Sen när dessa belöningar har utdelats ett antal gånger dyker ofta bestraffning upp. Då ska skammen tränas bort genom att räkna ut hur många kilometer chokladkakan kostade. Då kommer varken chokladkakan eller löpturen resultera i något positivt. 



Om det inte är njutbart med chokladkakan; skippa den då!

Om det inte är njutbart med chokladkakan; skippa den då! Om inte löpturen känns njutbar före, under eller efter, är den då värd att utföra? Det finns inget bra med att använda träning som bestraffning.

Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

Låt träningspassen vara roliga under tiden de utförs och gynnsamma för kroppen i långa loppet.

Se på dina måltider på liknande sätt. Se till att dina måltider blir det du vill att de ska vara. Om det är

kvalitativ näring till kroppen, så är det ok. Vill du uppleva en kulinarisk upplevelse, så är det ok. De två exemplen behöver inte motsätta sig varandra, mat kan ju intas på så många olika sätt med så många olika innehåll. Bestäm dig för vilken vinning du vill ha av dina måltider och planera dem utifrån det. Du kommer då att erhålla det du vill och behöver ur dem, varken belöning eller bestraffning. Mat är din kropps bränsle som ska ge dig rätt energi för det du vill att din kropp ska utföra. Är den dessutom god och snygg är det väl en skön bonus.

Följ Lena Östman på hennes instagram Enkel Träning


Mer enkel träning på Kuxa.se


Fler artiklar på Kuxa.se

Snart dags för skördedagar - vi minns 2021

Snart dags för skördedagar - vi minns 2021

Intressesfären: Alice Cooper och Alice Cooper

Intressesfären: Alice Cooper och Alice Cooper

0