Enkel träning: När sommaren går mot höst

Enkel träning: När sommaren går mot höst

Sommaren är på upploppet, våra semesterdagar har tagit slut för de flesta av oss. Nu ska vi försöka hantera vardagen under den kommande hösten och vintern på bästa sätt.

Jag märker bland mina träningskunder att det är olika hur man kan och vill hantera övergången från sommar till höst. Eller rättare sagt; från full ledighet till fulla arbetsveckor. Här finns det ju inget rätt eller fel sätt, utan man väljer en metod som fungerar bäst för en själv.

Några av mina kunder har sett sin semesterperiod som ett enda långt träningsläger och önskar att överföra den känslan in i höstrutinerna med arbete. Då gäller det att välja dagar, tider och träningsform som passar in med arbetsschema och andra vardagliga åtaganden. Det gäller att planera och styra upp träningen till högkvalitativa pass, kanske dra ner på något som inte tillför så mycket. Att förlänga perioderna mellan sina delmål har också visats sig vara vettigt, för att fortsätta

kunna anta nya utmaningar och bibehålla den härliga känslan av att ständigt utvecklas.



Merparten av mina kunder har dock haft avbrott i de rutiner som jobbades in tiden före sommaren. Nu vill man ta tag i träningen igen, men kanske inte riktigt vet hur man ska gå till väga. En bra grundtanke är att inte göra för stor grej av nystarten, då blir det gärna en hög mental tröskel, som i sin tur endast skapar negativ stress i samband med träning, och det gillar vi inte! Bättre då att ta det lite lugnt och köra i gång på enkelt och hållbart sätt. Man kan till exempel se sommaruppehållet som en väldigt lång träningspaus och bara fortsätta där man avslutade. Då kommer man att inse att uppehållet inte var så dramatiskt trots allt, även om man inte har utvecklats speciellt under denna tid, så är ju inte all tidigare träning bortkastad.

Hur än sommaren har varit är det viktigt att vara positivt inställd till sig själv och uppskatta vad man faktiskt har gjort


Muskelminnet finns kvar, kroppen kommer ihåg hur det känns att arbeta med musklerna, hjärnan är välbekant med hur det känns att ta i. Man kan kämpa på som förut och resultaten kommer att komma med rekordfart.


Följ gärna Lena Östmans Instagram för veckovisa tips på enkel träning. Sök på @enkeltraning


Ett annat sätt är att göra helt om och påbörja ett nytt träningsschema eller träningsform. Man kan även bestämma sig för vad som känns viktigast i början. Om man under våren har satsat på flera förbättringspunkter, till exempel styrka och kondition, kan det vara en bra idé att fokusera bara på det ena den första tiden. Börja med styrketräning och addera konditionsträning efter några veckor, eller tvärtom. Tids nog är uppehållet ett minne blott och det är lång tid till nästa sommarledighet som kanske blir helt annorlunda.

Hur än sommaren har varit är det viktigt att vara positivt inställd till sig själv och uppskatta vad man

faktiskt har gjort eller gör just nu. Lite träning är alltid bättre än ingen träning!



Text: Lena Östman

Foto: Henrik Westberg


Mer träning och hälsa på Kuxa.se


Mer från Kuxa.se

Boktips för unga: Zombierella, Trolleriläger och stjärnskådning

Boktips för unga: Zombierella, Trolleriläger och stjärnskådning

Lokalhistoria: Axmar gravhög - med Olov Thunman

Lokalhistoria: Axmar gravhög - med Olov Thunman

0