Så når du målet med träningen - se bakåt för att sikta framåt

Så når du målet med träningen - se bakåt för att sikta framåt

Ett år har just avslutats och ett nytt fräscht år har påbörjats. Exakt rätt tillfälle att sammanfatta det gamla och planera det nya.


Mitt gångna år har varit omvälvande för mig. Jag väljer att se det som en lärorik erfarenhet, men erkänner att jag längtar in i detta nya år med allt positivt det kommer att föra med sig. Jag klev in i det gamla 2023 med en långvarig och långtråkig sjukskrivning för psykisk utmattning. Tidigare har jag i min yrkesroll både läst en hel del inom ämnet och haft kunder med samma diagnos. Jag har trott att jag hade bra med kunskap inom ämnet. Men så här i efterhand vet jag nu, att det spelar ingen roll hur mycket fakta jag har läst, hur många berättelser jag har hört eller hur öppensinnad jag har försökt vara, man behöver uppleva utmattningssyndrom för att till fullo förstå. Alltså har detta år gett mig utvidgad kunskap och insikt om ett riktigt lurigt sjukdomstillstånd.




I januari var jag heltidssjukskriven och hade fortfarande inte accepterat varför.

I januari var jag heltidssjukskriven och hade fortfarande inte accepterat varför. Kämpade i mental motvind, men funkade helt ok fysiskt. Hade i snitt 5-6 träningspass i veckan med stor variation på intensiteten. Ena dagen sprang jag 1 kilometer, andra dagar kunde det bli supertunga marklyft. Jag försökte att inte lägga någon värdering i utfallet, vilket var extremt svårt för mig där och då. Jag ville ju så mycket, men klarade så lite.

Lena Östman i rosa leder ett träningsgäng. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet



Februari hade jag satt upp planen på att jag skulle börja jobba så smått. Jag bytte ut de avsedda tio arbetstimmarna i veckan till studier. Träningstillfällena halverades jämfört med månaden innan, det fanns inte mer energi än så under årets andra månad.



Resterande månader från mars och fram till december trummade på i liknande anda. Långsam ökning av vakna timmar, arbetstid och träningar. Inte förrän under det sista kvartalet trillade polletten helt ned och jag blev mer kapabel att styra min situation i en positiv riktning. Detta plus hjälp av mitt fantastiska team på hälsocentralen i Ockelbo gör att jag ser så otroligt ljust på framtiden nu jämfört med i början av året.


Det jag ser framför mig under det nya året är att jag kommer att vara mer bestämd med mig själv angående arbetstider. I förväg bestämma när jag jobbar och när jag är ledig, schemalägga vila och återhämtning för att det ska bli av. I och med att jag jobbar med min hobby och det jag verkligen brinner för, har jag haft lätt för att bluddra ihop arbetstid och fritid, men det får det vara slut med nu.


Jag ser framemot möten med gamla och nya kunder. Och jag hoppas på fler kombo-kunder med inriktning på massage, träning och kost. Min träning ska få fortsätta vara lös och ledig ett tag till, med mindre mål och delmål. Jag mår bra av träningsprojekt av olika slag, men jag ska inte låta mig själv ”go bananas” och göra våld på min mentala hälsa på grund av det. Jag ska jobba hårt med att ta det lugnt och sansat!


Den sista tårtbiten jag önskar få in i mitt nya år är att få skapa en större social kontaktyta. Under min sjukdomsperiod har jag varit tvungen att begränsa mitt sociala engagemang till de allra närmaste i min familj. Framöver hoppas jag på att umgås med mina vänner som finns kvar, alltså de riktiga vännerna som på avstånd följt och stöttat mig under denna period. Jag önskar mysmiddagar, fester, resor och andra aktiviteter som jag av avstått från under en lång tid.


Mitt tips till er alla är att göra en summering av 2023. Vad har det innehållit, hur har saker hanterats och vad finns det för lärdomar? Först när den analysen är gjord är det rimligt att planera och skapa ett bra 2024. När det nya årets visioner är framlagda så är det bra att vara ödmjuk inför att planen kan behöva revideras senare under året, när och om oförutsedda saker inträffar. Skriv inget i sten, använd blyerts för att få vara riktigt nöjd i slutändan!

Lena Östman
Foto: Henrik Westberg


Historien om Norrsundets hamn - av Olov Thunman

Historien om Norrsundets hamn - av Olov Thunman

Nytt värmesystem i Åmots kyrka

Nytt värmesystem i Åmots kyrka

0