Vi besöker Sveaborg VVS och EL i Hamrångefjärden

Vi besöker Sveaborg VVS och EL i Hamrångefjärden

Bröderna Leo och Max Johansson verkar inom vvs, el och bygg med utgångspunkt från Hamrångefjärden. De har varsitt företag men arbetar nära tillsammans under det gemensamma huvudnamnet Sveaborg.

– Det heter så där jag bor och jag tyckte det var ett bra namn, förklarar Leo.


Leo har huvudinriktning vvs medan Max inriktar sig på el. Bröderna är uppvuxna på orten, Leo startade eget 2021, och driver idag tre företag, och Max året därpå.


– Vi tar alla typer av jobb inom våra områden och även mindre entreprenadjobb. Dessutom tar vi jourjobb, dygnet runt, inom el och vvs.





Leo genomförde en gymnasieutbildning med inriktning på just vvs, sen gjorde han en lärlingsperiod hos Brolins Rör i Sandviken. Efter ett par år i arbete hos diverse företag kände Leo sig redo att följa sin dröm och starta eget.



– Jag drog igång då jag var 27 år och mjukstartade under pappaledigheten, säger Leo som är förlovad och har en son på tre år.



För ganska precis ett år sedan köpte Leo den före detta macken invid Q-Star pumpen.



Max och Leo Johansson utanför Leos fastighet, där macken tidigare huserade i Hamrångefjärden. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

– Jag arrenderar plats för dem och hjälper till med att fylla på kvittopapper och liknande. Även Gästrike återvinnare hyr plats av mig och har sina kärl bakom byggnaden.



Byggnaden beskriver Leo som att den var nedgången, men med mycket potential. Han har alltid drömt om att ha en egen verkstad och efter en omfattande renovering är den nu verklighet. Vid en rundtur i verkstaden ser vi även en hjullastare med tillhörande plog.

– Jag har tagit på mig en del snöröjning och halkbekämpning också.



På Sveaborg vvs har Leo förutom sin egen sysselsättning även tre anställda. Företaget inriktar sig både mot privata kunder och företagskunder.

– Vi utför kompletta badrumslösningar, klinkers och kakel. Mindre entreprenadjobb som småhus är också något vi tar på oss.



– Jag har många visioner om framtiden, men tycker det är på en lagom nivå med antalet inblandade nu. Fler anställda kräver mer ansvar och det ger större bekymmer.

Här står bröderna på samma plats, som på bilden av bröderna vid macken i mitten av 90-talet. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

–Det viktigaste för mig är goda kundrelationer. Jag lämnar ingen i sticket utan återkopplar alltid, problem ska lösas.


Max är utbildad elektriker och var även han inne på rätt spår redan under sin gymnasieutbildning. Han jobbade under flera år som servicetekniker men kände precis som sin bror att en egen firma vore rätt väg att gå på sikt.

– Leo inspirerade mig och hjälpte mig mycket då jag väl tog steget. Alla problem han stött på kunde jag enklare undvika, förklarar Max.

Max investerade i en distanskurs för allmän behörighet inom el, men fann att studier var svårt att endast kunna unna kvällstid till.

– Till slut sade jag upp mig och satsade ett halvår på att plugga istället.

– Även pappa Jan Johansson var ett viktigt stöd. Han var alltid strukturerad och hade ordning och reda, han gick bort i somras...

Under 2022 kom företaget igång och Max beskriver starten som lyckad, han har ett bra kundunderlag och det känns okej ekonomiskt. Men att vara själv i firman, som Max varit större delen av tiden, har inte känts helt stabilt.

– Men en dag sa sambon, Sabina Persson, att hon ville plugga el. Hon blir färdig elektriker till sommaren!

Lärlingstiden har Max kunnat erbjuda i egna firman, paret blir nu alltså även snart kollegor.

– Det är nog inget alla skulle klara av, men för oss känns det som en lämplig lösning.


Sveaborg el genomför allt inom el och jobbar även med jour. Max vill även pusha lite extra för de gröna avdragen.

– Alla vet inte det, men på elbilsladdare kan vi erbjuda 50% på rubbet, både material och arbetskostnad.


Vänd dig till Sveaborg vvs och el med din förfrågan, Sveaborg finns även på Facebook och Instagram.


Mer om företagare på Kuxa.se

Från arkivet: Ockelbo Lundgren - Replica på besök

Från arkivet: Ockelbo Lundgren - Replica på besök

Bästa sättet att utmana sig själv - en årsplan

Bästa sättet att utmana sig själv - en årsplan

0