Livet på landet - Säckkärra, sand och sly

Livet på landet - Säckkärra, sand och sly

Den 2 februari 2022. 

Att en sådan sak som en säckkärra kan vara skillnaden mellan glädje och uppgivenhet kanske man inte tror, men i mitt fall är det definitivt så. Tonåringen i familjen tyckte det var onödigt att jag skulle bära omkring på vattendunkar i tid och otid så han köpte helt resolut en säckkärra till mig. 

Denna lilla pryl har nu gett en mycket lyckligare småbrukare här hemma samt förhindrat fler fallolyckor- det är onekligen mycket enklare att dra vatten upp för en väldigt hal backe än att bära upp det!


På tal om halka, nu i skrivande stund har det kommit en del snö ovanpå isen så nu är det fint fäste över hela gården vilket är väldigt skönt. Det var också väldigt skönt när en bekant kunde komma förbi med en hel traktorskopa med grus och sprida det vackert över hela gården, inklusive i hästhagen.

Det är fint att bo i ett mindre samhälle där man har nära till varandra och där man också gärna hjälper varandra i vardagen. Den typen av omtanke och omsorg är något vi verkligen både behöver vara stolta över men också behöver vårda och bibehålla.

Varje höst brukar jag se till att hö-förråden är välfyllda inför vintern och i höstas var inget undantag. Hö köptes in från två olika producenter och allt lagrades efter konstens alla regler med ventilation osv. Allt eftersom djuren åt av höet så upptäckte jag jord, stenar och en väldig massa damm i balarna från den ena producenten. Fick kassera många balar då höet var oätligt och stod därför inför insikten av att mitt kvarvarande hö inte skulle räcka över vintern. Den paniken är inte lätt att hantera vill jag lova! Var kan man hitta bra hö till överkomligt pris när snön ligger tjock och alla vill sitta på sina lager? Frågade den andra producenten jag köpt från och som av ett mirakel så hade han gott om fint hö kvar! Även här fick jag uppleva en otrolig service då höet kom levererat och inlyft på logen utan att jag ens behövde starta min egen traktor. Vilken lyx! Nu har jag ett hö med väldigt fina värden som passar mina dräktiga tackor perfekt. Plus att jag har en trygg och stabil leverantör till kommande höst.


 Jag tänkte fråga er läsare om det är någon som har slybuskar, till exempel al eller asp som ni vill bli av med? Både fåren och hästarna älskar att ha något att gnaga på såhär när snön ligger i vägen för gräset. Jag både kapar och hämtar det själv såklart. Slå gärna en signal på 073-181 95 50 – vi kanske kan byta mot några kartonger ägg!

Hittills har jag inga nyheter om äggen i äggkläckaren förutom att det rör sig i alla äggen! Det är så magiskt när man lyser med en kraftig lampa under ägget och ser små smala kycklingben sprattla runt där inne. Man kan se skuggan av kroppen, se lite fjädrar på de små vingarna och se den moderkaka med blodkärl som skänker näring till kycklingen. Det är inte så många dagar kvar till kläck nu och jag tänkte ha kycklingarna i samma rum där ni köper ägg så ni kan träffa dessa små sötnosar framöver. Ifall det är någon som vill köpa kycklingar till sitt eget hönshus är det bara att säga till!


Köp lokala Ägg!

Kom gärna förbi vår självplockskyl på Säbyggebyvägen 145 där det alltid finns ägg att hämta. Vi har också hemleverans varannan fredag! Ring 073-181 95 50 för att boka.


Mer av Livet på landet


Fler artiklar på Kuxa.se

Aktiviteter på Wij Trädgårdar

Aktiviteter på Wij Trädgårdar

Boktips för unga: Häxor åker buss och fyra andra små boktips...

Boktips för unga: Häxor åker buss och fyra andra små boktips...

0