Sjöbacken - en historisk överblick

Sjöbacken - en historisk överblick

Omslaget till broschyren om Sjöbacken friluftsbad från 1964.

Tänk dig ett Ockelbo där all strandnära tomt kring Bysjön var privatägd. Tacka strandskyddet för att det inte blivit så! En plats vid Bysjön som jag ofta besöker i hjärtat av Ockelbo är Sjöbacken. Men jag funderade också på hur det kom sig att platsen uppstod? 

Prästhagen hette området förr i världen, för det tillhörde prästjorden. Här strövade kor och betade på somrarna och 1928 startade serveringen av Lalla Sjöö. Hon och maken anlade avsatser i slänten ned mot sjön och de avskiljdes med häckar. Det stod vita trädgårdsmöbler på terassen, för gästerna att dricka kaffe och se ut över Bysjön. 

Idag ägs Sjöbacken (som området heter) av Ockelbo kommun. Bryggorna och badstranden byggdes och anlades 1963. (denna artikel skrevs 2020)

Sjöbacken en gång i tiden, kanske 20, 30 tal.



I broschyren från det året, som tillhandahållits av Sten Eriksson på Ockelbo Folkbibliotek, står att läsa: 

”Som initiativtagare till Sjöbackens friluftsbad med tillhörande matservering står Ockelbo kommun. Man har såsom en av de första landskommunerna i landet sökt ge sina innevånare möjligheter till bad och avkoppling, samtidigt som Ockelbo på detta sätt fått en efterlängtad serveringslokal.” 


Det är Kommunernas konsultbyrå - LBF som kontaktas våren 1962. Det första skissförslaget som lämnas av arkitekt SAR Måns Forssell ”antogs till utförande”. 

Sjöbacken, broschyr från 1964.

Bygget stod färdigt i juni 1964. 

Det innefattade då, enligt broschyren, 26 serveringsplatser inomhus och 80 utomhus. 

Följande går att läsa om ”matserveringen”. ”Man serverar förutom konditorivaror även djupfrysta rätter som värms upp i mikrovågugn.” 

Texten i den säljande broschyren avslutas med ”Man trivs och har det skönt i solen. Hela familjen tar sig till friluftsbadet för att njuta av sol och bad.” 

Leif och Siv Lindgren var de som hyrde restaurangdelen av kommunen och skötte serveringen, och drev den fram till 1990. 

Under åren har den öppna altan-ytan byggts in och med det har känslan av uteservering med koppling till sjön försvunnit något.  Idag är det ett en avskärmning mellan restaurangen och badplatsen, som nog den ursprungliga arkitekten inte skulle sett på med blida ögon. 

Ett flertal av björkarna har fällts och byggnaden är i behov av yttre vård. 

Sjöbacken, juli 2020. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet


Sjöbackens popularitet har varierat under åren. Från att ha varit oerhört populär badplats på 80-talet, till att idag för det mesta ligga öde med några sporadiska gäster. 


Kan det bero på att fler skaffar egna pooler i trädgården, att Thailandsresor höjer ribban för vad en ”behaglig” temperatur är eller att familjer hittat andra vattenhål? Det vet inte jag. Närheten till orten kanske gör att det inte känns som en utflykt att åka till sjöbacken? Och antalet vattenhål runt om i Ockelbo Kommun är ju otaliga, så alla har sina egna smultronställen. 


Men nog får vi vara tacksam för att Sjöbacken bibehållits under alla år. 


Tillägg juni, 2022: Den 18 juni firade de nuvarande ägarna av restaurangen vid Sjöbaken 1 år, de har rustat upp uteserveringen, byggt minigolfbanor, rustat restaurangen och även skapat en kiosk till badgäster åt sjösidan. Sjöbacken har levt upp det senaste året.


Henrik Westberg




Mer lokalhistoria på Kuxa.se


Fler artiklar på Kuxa.se

Intressesfären: Alice Cooper och Alice Cooper

Intressesfären: Alice Cooper och Alice Cooper

Trädgårdsministern: Njut av trädgården

Trädgårdsministern: Njut av trädgården

0