Enkel träning med Lena Östman - Vardagsmat

Enkel träning med Lena Östman - Vardagsmat

Är matlagning krångligt eller en rutinmässig syssla bland alla andra i vardagen? Ställer jag den frågan till 10 personer får jag 10 olika svar. På samma sätt som jag försöker förmedla enkelhet med träning, vill jag förmedla enkelhet i kost och kosthållning. 

Bland de människor jag träffat genom åren som kostrådgivare har jag uppfattat att det mesta om kosthållning är ett lurigt ämne. Det kanske inte är så märkligt då det pågår en ständig bedömning om hur mat ska se ut och innehålla. Plus det faktum att den kost vi regelbundet äter, kan anas i vår kroppsform och bli bedömt ett varv till. Något officiellt facit finns inte, varken vad vi ska äta eller hur vi ska se ut.

Däremot kan vi själva bestämma vad vi vill uppnå med vårt regelbundna matintag.

Återigen finns det nästan lika många olika svar som olika människor.

En persons kan ha som mål att bibehålla sin fysiska hälsa långt upp i åldern. En annan person vill nå framgång i sin sport eller motionsform. Tredje personen vill utföra en viktreglering upp eller ner. Det finns hur många exempel som helst och därmed också en mängd olika sätt att både se på kost och förhålla sig till kost.

Oavsett kravet på vad vår kost ska leverera så är planering A och O.

Från handlingslista till uppläggning på tallriken. Vi kan åstadkomma mycket med våra kroppar med hjälp av anpassad kost för just vårt önskescenario.

Det första vi bör göra är identifiera vad som ska få högsta prioritet i kostvalet. Det kan vara att bli stark, känna sig lätt i löparspåret eller att hålla uppe den allmänna hälsan.



Utifrån det kan måltiderna skapas med individuellt anpassad fördelning av protein, kolhydrater och fett. Vardagsmaten behöver nödvändigtvis inte innehålla mer än tre produkter plus kryddor. En proteinkälla, en kolhydratskälla och vitamin- och fiberprodukter som finns i matiga grönsaker. Nödvändigt fett finns oftast i proteinkällan och det vi eventuellt tillagar maten i. Om vi nu väljer att göra det enkelt för oss med planeringen, finns det ingen anledning att krångla till själva måltiderna.

Några tips på enkelhet i vardagsmaten är storhandling och storkok.

Att tillaga en stor mängd mat som fördelas portionsvis i matlådor gör att vi har lättare att hålla oss till vår utstuderade plan. Finns det färdig, bra mat som är att lätt ta fram och äta, minskas möjligheterna för att det slinker ner onödiga saker i magen eller att viktiga måltider skippas helt. Vid regelbundna storkok så kommer det finnas en buffé av matlådor i frysen att välja mellan och den aktuella dagens matlagningstid kan ägnas åt något roligare.


mattias_farnstrand_LenaOstman_enkeltraning_v48_2020_DSF6722.jpeg

Enkeltraning.se

Kontakta PT Lena Östman



Ockelbo basket vinner årets lag

Ockelbo basket vinner årets lag

Krönika - Sommartider hej hej

Krönika - Sommartider hej hej

0