Enkel träning med Lena Östman - hitta din inre löpare

Enkel träning med Lena Östman - hitta din inre löpare

Här springer Elov Olsson, ultra-löparen. En bild från 2015 då han var profil i Kuxabladet. FOTO: HENRIK WESTBERG


Läs Lena Östmans artiklar om enkel träning på KUXA.SE


Det började för många år sedan med visionen att skaffa sig en aning bättre kondition, för det är ju hälsosamt, det vet alla. Inköp av löparskor, löparjacka och kanske ett par enkla löpartights. Det var jobbigt och många träningspass blev inställda på grund av olika anledningar. Men någonstans fanns ett bestående sug efter den där ensamma halvtimmen på den där ensamma halvmilen. 

Den mentala känslan kanske lockade mer än det fysiologiska hjärthälsofrämjandet. Efter några säsonger av periodiskt löpande identifierade man sig som en löpare, gärna långdistanslöpare. Halvtimmarna hade trappats upp till tretimmarsblock och löpsträckorna räknades inte längre i kilometer utan i mil.


Nu har de första inköpta löparkläderna bytts ut ett stort antal gånger och utökats till en hel egen garderob. För att inte tala om övrig utrustning.

Det hymlas för familj, vänner och bekanta om exakt hur många löparklockor som finns i ägorna.

 
 

För att inte tala om slimmade ryggsäckar med plats för vattenblåsa, midjeväskor, damasker, broddar som fyller hemmets utrymmen. Det finns alltid utrymme för en mer slimmad produkt och en aningen lättare utrustning. Vikten i gram är en mycket viktigare parameter än färg vid utrustningsinköp.

Bredvid garderoben med löparkläder och byrån med övrig utrustning finns ett välfyllt skoskåp. Här hittas skor för alla väder och humör. Varje sko har självklart inhandlats efter ganska många timmar av googlande med allehanda löprelaterade sökord. Varje sko har sina egenskaper som är omöjlig att leva utan. Att välja en terrängsko vid intervaller och vice versa är helt otänkbart. Behovet av mjuka skor, stadiga skor, lätta skor, vattentäta skor, skor med gummidobbar och skor med metalldobbar är oändligt. Vissa dagar är skorna med en hög drop mellan tå och häl oumbärliga och andra dagar behövs de platta utan drop.

Men även om alla dessa prylar är roliga och gör löpningen lite enklare så är det pannbenet som definierar löparen.

Springer man sig igenom hela hösten och vintern så är man otvetydigt dedikerad till sin sport. 

Under många besvärliga månader har det betats av ett oändligt antal mil i kyla, snöslask och stundtals även ishalka. Detta gör man alltså helt på frivillig basis.

Nu när våren kommer med sin värme och torra underlag, det är nu alla avverkade vintermil belönar sig. Det går lätt på alla vis, steget är spänstigare och snabbare. Borta är lager-på-lager-kläderna och känslan av att detta sommarhalvår kommer bli den bästa löparperioden någonsin.

Våren är kommen och alla långdistanslöpare får äntligen skörda frukten av sin ihärdiga vinterlöpning!

 
 

Samisk utställning i Ockelbo

Samisk utställning i Ockelbo

ICA Ugglebo bygger om online-utlämningen

ICA Ugglebo bygger om online-utlämningen

0