Återgång till träninsrutiner

Återgång till träninsrutiner

Att ha kommit i gång med träning efter ett långt uppehåll eller att ha kommit i gång med träning överhuvudtaget är ju härligt. Den första tiden erbjuder generöst med utveckling och framsteg. Man känner sig starkare och sundare för varje vecka som går.

Man är på väg att lämna nybörjarstadiet men räknar sig inte till de erfarna riktigt ännu. Träningsrutinen är på väg att bli det nya normala. Nu tror man att inget kan stoppa sin egen framfart.

Men tji fick vi, någonting händer i livet. Det kan vara nästan vad som helst, till exempel en kort förkylning eller en lång sommar. Oavsett vad det är, som har dykt upp och stört oss i vårt långsiktiga rutinskapande, så känns det inte välkommet. Dagarna med icke-träning blir till veckor och månader.


Paniken öser över oss med tvivel och funderingar om hela vår träningsexistens. Man har ingen aning om hur man ska komma in i det goda ekorrhjulet igen. Frågan är, om man ska börja om från början, fortsätta där man sist slutade, eller hitta någon form av mellanläge.

Det finns inget rätt eller fel i de tankarna, men en enkel lösning är nog att föredra. Att börja med att träna det som känns roligast och låta rörelseglädjen få utlopp i några veckor för att sedan kliva in i ett program eller mer struktur. Bestämma ATT man ska träna och inte lägga så stort fokus på VAD man tränar.

Dagarna med icke-

träning blir till veckor 

och månader.

Då suddar man ut möjligheten till negativa tankar som till exempel att jämföra de vikter man klarar nu jämfört med innan pausen. Man kan även välja andra träningsövningar eller varianter av övningar, så att det blir omöjligt att jämföra.

Ett annat tips är att passa på att byta träningsform helt och hållet. Pröva en helt ny sport varje vecka och utföra den sporten på sitt eget sätt. Till exempel om man bestämmer sig för ishockey, men varken har skridskor eller is att tillgå. Då tar man en sopkvast, en tonfiskburk och skjuter slagskott mot sitt staket. Balett i köket, brottning med sin partner, höjdhopp med sängen som landningsyta.


Det kanske blir en större satsning i någon av sporterna. Men mest troligt är att det efter ett tag inte längre känns så tokigt att gå tillbaka till den tidigare träningen i löparspåret eller i gymmet.


Vi välkomnar John Deere till Ockelbo

Vi välkomnar John Deere till Ockelbo

Superbockarna Bruse och en till bok...

Superbockarna Bruse och en till bok...

0