SOMMARTRÄNING - krönika om träning och hälsa

SOMMARTRÄNING - krönika om träning och hälsa

Foto: Jude Beck ©judebeck - Unsplash

Nu är sommaren här!

Kanske är du en person som låter träningen rulla på i sina invanda rutiner, oavsett att sommaren anländer med semesterledighet och varma kvällar. Kanske har du det tufft att få till träning överhuvudtaget, speciellt under semesterveckorna. Då är det väl dags att tänka om!

Att låta hjärnan fokusera positivt i så många situationer som möjligt, är en mental hälsohöjare. Här är det träning vi vill åt, alltså byter vi namn på sommarens alla aktiviteter och kallar dem ”träning”. Leka med barnen kan vara högintensiv pulsträning!

Leka med barnen kan vara högintensiv pulsträning!

Om det finns det en liten människa i omgivningen är det en mycket rolig och ansträngande träning att härma barnets alla rörelser under en kvart eller halvtimma. Tänk på att när ett litet barn klättrar upp på en höjd som är i deras midjehöjd, ja då är det midjehöjd som även gäller för oss vuxna.

Större barn brukar ha större och mer avancerade rörelser för sig. Att cykla en lång sträcka för att bada, simma och hoppa tycker de är en baggis, för oss ”gamlingar” blir det ett riktigt bra träningspass innan vi är hemma igen.

Påta i trädgården låter lugnt och rogivande. Glöm det! Det brukar innebära en hel del tunga skottkärror och hinkar som ska transporteras hit och dit. Ett otal vändor med gräsklipparen och trimmers, stora krukor som både ska fyllas med blomster och bäras runt tills den optimala platsen hittas. Buskar klipps och sen kommer allt efterarbete med krattning och ännu fler vändor med skottkärran. Detta är väl träning om något.

Semesterledigheten infinner sig och även om vi nu får resa fritt i vårt land, så har många av oss redan planerat en hel del tid på hemmaplan denna sommar. Då passar vi på att göra den där renoveringen eller uppfräschningen som har låtit sig skjutas upp. Oavsett om du bär brädor, en möbel eller målar om utedasset så kommer kroppen att aktiveras, alltså tränar vi.

Summerar vi allt detta, plus att några vanliga träningspass faktiskt blir genomförda, så blir det en hel del träning. Klappa dig själv på axeln och var stolt över att denna sommar kommer bli den hälsosammaste sommaren på länge.

Mentalt avslappnande för att vi tar bort träningsstressen genom de nya träningstankarna. Fysiskt för att vi genomför medvetna kroppsrörelser i allt vi tar oss till. Kroppen kommer att vara väl förberedd inför höstens alla träningspass. Hjärnan och själen är återhämtad efter denna långa vinter och jobbiga vår med allt som hänt i världen.

Härma barn i olika åldrar:
0-1 år – Rulla runt, krypa
1-2 år – Klättra, springa, jaga såpbubblor, sparka bollar
3-5 år – Gå baklänges, hoppa på ett ben, kasta bollar
6-10 år – Hoppa hopprep, simma, cykla

Trädgårdsministern inspirerar - ätbara blommor

Trädgårdsministern inspirerar - ätbara blommor

Ny coach klar för Ockelbo basket

Ny coach klar för Ockelbo basket

0