Livet efter semestern - Krönika om träning och hälsa

Livet efter semestern - Krönika om träning och hälsa

Foto: Unsplash

Nu är Sveriges stora semesterperiod på väg att ta slut. Några har säkert redan börjat jobba igen och försöker återgå till vardagsrutinerna igen. Denna sommar och semesterperiod har varit annorlunda för oss flesta. Vi har spenderat mera tid hemma och runtom i vårt land i stället för att delta i stora släktträffar och flyga iväg på utlandssemestrar. Kanske är det just det som vi kan dra nytta av när vi ska brotta oss in i vissa av våra vardagsrutiner.



Ur min synvinkel som tränare vill jag tro att vi har skapat nya träningsrutiner som lätt kan följa med oss långt in i hösten. Jag tänker framför allt på utomhusträning, enkla träningsredskap och med kroppsegen vikt. Lagidrott och lagidrottsmotion har varit inställda, gym har antingen varit stängda eller så har vi inte valt att spendera tid där bland okända människor. I stället har vi cyklat, promenerat, sprungit och lyft andra saker än hantlar och skivstänger. Tröskeln till fysisk aktivitet har blivit lägre och vår fantasi har blivit tvungen att expandera. Udda utrustning och nya övningar har fått ta plats i vår träningsarsenal. Vi har fått tänka mycket vidare och på ett sätt som vi inte har behövt göra tidigare vårar och somrar.



Vi ska nu påbörja vårt inrutade liv igen, med att antingen transportera oss till en arbetsplats för att jobba eller återuppta tillvaron med att jobba hemifrån. Den lediga tiden på dygnet kommer att bli dyrbar och då är det bra att vi lärt oss själva en massa nya sätt att utföra träning på. Även om vi kommer att besöka gym eller andra träningsställen framöver, så finns det numera en massa enkla övningar i bakhuvudet. Vi kan lätt riva av några armhävningar medan pastavattnet kokar upp. Eller köra utfallsgång när vi följer med barnen till skolan. Vi kanske kommer att träna ännu mera än tidigare, samtidigt som vi kan känna oss mer avslappad i inställningen till träning. Snacka om dubbel vinning!



Illustration: Henrik Westberg KUXAGRUPPEN AB

Illustration: Henrik Westberg KUXAGRUPPEN AB

Det behöver ju inte vara en stor grej det här med fysisk ansträngning. Tänk så många intervallsträckor det gick att klämma in mellan sommarstugan och utedasset. Lika lätt är det att få till liknande pulshöjande spurter mellan garaget och övervåningen. Tänk också på hur ansträngande det var att bära jordsäckar från bilen till trädgården och hitta på liknande ansträngningar framöver. Kroppen kommer att älska det!

Alltså kan vi både ta med oss nya träningsmöjligheter och nya tankegångar vad det gäller träning, med oss från årets sommarsemester. Kanske kan det vara nu som vår kropp och själ får den välbehövliga balansen som alla har jagat under så många år, men aldrig erhållit.


Förslag på egenkroppsvikts-övningar

1. Burpees finns i många variationer. Från stående position, lägg dig fram, skjut upp med armarna, res dig upp hoppa och klappa över huvudet - allt i en rörelse.

2. Att hänga och dra sig upp. I stolpar, stegar, trädgrenar etc
3. Om du gör sit-ups se till att aktivera magen och inte höftböjaren. 4. Utfallssteg och 4-stående ben- & armlyft (som ryggresningar) är också bra.


Kom då Harry!  - och flera boktips för barn och ungdomar

Kom då Harry! - och flera boktips för barn och ungdomar

Årets företagare i Ockelbo

Årets företagare i Ockelbo

0