Alltid barnbokstips i Kuxabladet

Alltid barnbokstips i Kuxabladet

Du kanske har märkt att vi alltid har boktips i Kuxabladet, Kuxa.se´s modertidning. I mer än fem år har Kuxabladet presenterat litteratur i samarbete med Ockelbo Folkbibliotek. David Svensson har skrivit om fler än 150 böcker i Kuxabladet sedan 2019 då han tog över rollen som barnbibliotekarie. Vi pratade med honom om de senaste åren och om vikten att läsa i ung ålder. 


Hej David, du har varit med och tipsat om barnböcker sedan mars 2019. Vilka är dina

uppgifter på Ockelbo folkbibliotek? 


– Det är jag som har hand om alla barnböcker på biblioteket. Jag försöker se till att det finns något att

läsa för alla olika åldrar, från de minsta till ungdomarna. 

– Så om du önskar att det ska finnas någon särskild bok på biblioteket så är det mig du ska prata med. 

– Om du går i skolan är också chansen stor att du träffar mig när jag kommer ut i klasserna på bokprat eller bemannar Perslundaskolans bibliotek i Ockelbo.




Du har skrivit en hel del tips, lite lätt överslagsräkning är du uppe i fler än 150 stycken boktips som alla publicerats i Kuxabladet. Vad innehåller en bra barnbok?

– Precis som med vuxenböcker så kan det vara väldigt olika. Det kan vara att boken fångar läsarens fantasi eller att man känner igen något från sitt eget liv. 

– Det ska gärna vara en rak berättelse som är lätt att hänga med i utan att vara förutsägbar, och med starka karaktärer. 

– För de yngre barnen är textens samspel med bokens bilder viktigt, illustrationerna hjälper till att bygga upp den unika stämning som kan göra en bilderbok så magisk.  



Du har medverkat i fler än 60 stycken Kuxabladet under åren. Vi har många läsare som uppskattar ditt arbete med att få barn att läsa. Men varför är det viktigt att barn läser?

– Läsförmåga och läsförståelse är något som man övar upp under lång tid och därför är det väldigt bra att läsa regelbundet från unga år. 

– Att vara bra på att läsa gör stor skillnad både i skolarbetet och senare i vuxenlivet. Det gör att man har mycket lättare för att sovra i och utvärdera all information som sköljer över en. Det gör också stor skillnad för ens ordförråd och förmåga att själv uttrycka sig i tal och skrift.  


I vår modertidning Kuxabladet nummer 228, tipsar du om fem böcker, men har du någon speciell favoritbok eller bokserie som dykt upp under åren? 

– Jag gillar spänning. Favoriten i nuläget är nog faktiskt den jag läser just nu nämligen ”Nattkorpen” av Johan Rundberg. En riktigt spännande historisk deckare. Den kommer jag att skriva om i något kommande nummer. 

– Jag är också förtjust i Kristina Ohlssons böcker som exempelvis ”Mysteriet på Ödeborgen”.


Text och foto: Henrik Westberg


Mer böcker på Kuxa.se

Boktips för unga: Häxor åker buss och fyra andra små boktips...

Boktips för unga: Häxor åker buss och fyra andra små boktips...

Fansen bidrar till värvning

Fansen bidrar till värvning

0