Ockelbo Expo - söker fler (stöd)medlemmar

Ockelbo Expo - söker fler (stöd)medlemmar

Per Wilhelmsson och Patrik Löfgren under en föreläsning med Ockelbo Expo där de pratar om innehållet i gamla bilder och också passar på att snappa upp kunskap från publiken. Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet.

Kuxabladet besöker en föreläsning av Ockelbo Expo som i vanlig ordning anordnas i samarbete med ABF i fritidsgården Undergrounds lokaler. Varje vecka samlas intresserade personer här och tittar på bilder, artiklar och prylar från förr.

– Alla som vet något om personerna, platserna eller vad än det må vara dokumenterar vi, jag spelar in samtalen och Per Vilhelmsson antecknar, förklarar Patrik Löfgren, som även håller i mikrofonen och sköter bildspelet.

Ockelbo Expo är en ideell förening som grundades 2008 av Per Vilhelmsson, Stig Wikström och Erik Andersson.

– Från början ville vi dokumentera Ockelbos industrihistoria, men idag är det mycket bredare, förklarar Per.



Patrik Löfgren har varit involverad sedan 2012.

– Eva Sjölander från ABF hade blivit inspirerad av en liknande träff i Norrsundet och tyckte att vi kunde göra något detta i Ockelbo, förklarar Patrik.

– Vi dokumenterar och digitaliserar ALLT som har med Ockelbo kommun att göra. Vi vill bevara dåtid och nutid för framtiden.


Inledningsvis planerade Patrik och de andra att bli en del av DBIS, digital bild i Söderhamn – som arkiverar historiska bilder på ett liknande sätt.

– Men de hade en så specifik inriktning på svartvitt foto, vi sparar även på artiklar och prylar. Inte bara det äldsta, så vi gör vår egen grej istället.


Föreläsningarna sker veckovis vid, tio tillfällen på hösten och tio på våren.

– På sommaren har vi utställning på Wij, med skotrar, båtar och bilar som gjorts i Ockelbo.


Metoden att aktivt jobba med dokumentation samtidigt som bilder visas upp har varit ett bra koncept. De flesta som deltar är pensionärer och många besitter mycket kunskap om hur det såg ut i trakterna förut och om människorna som bodde här.

– Otto Alneberg är till exempel ett riktigt orakel, han är född 1926 och kommer ihåg allt!


Någon brist på bilder, artiklar och material finns inte. Snarare tvärtom, det finns hur mycket som helst som ska digitaliseras och arkiveras. Ockelbo Expo samarbetar med hembygdsgårdarna i Lingbo och Ockelbo.

– Nyligen fick vi tag på ungefär 140 helt unika bilder från Lingbo, jag har även haft föreläsningar där.

– Vi har även fått in en enorm samling av gamla Norrlandsposten i jättebra skick, från 40-talet hela vägen fram till den försvann på mitten av 50-talet.


Tidningsartiklar som på något vis handlar om orterna i Ockelbo kommun är något Ockelbo Expo jobbat aktivt med att samla. Detta har gjorts i ett samarbete med Ockelbo Folkbibliotek, där man även har en utställning med gamla tidningsartiklar. De rikstäckande kulturnedskärningarna har blivit kännbara hela vägen ner till Ockelbo Expos rörelse.


– Det har alltid varit en ekonomisk svårighet att driva detta.

– ABF har varit räddningen, vi får vara i deras lokaler utan kostnad och de har stöttat oss med datorer och utrustning då vi startade upp detta, säger Per.


Patrik beskriver att Ockelbo Expo ligger illa till finansiellt och att pengarna kommer ta slut en bit in i nästa år. Patrik jobbar på 75% i föreningen och tittar på möjligheten att bygga upp en verksamhetsanpassad hemsida för hela arkivet – som vid det här laget innehåller ett stort antal bilder och historiska fakta som byggts upp under en elvaårsperiod. Samtidigt som verksamheten stadigt växer behöver Patrik snegla på att behöva dra i nödbromsen – på grund av avsaknade resurser. En inte helt enkel sits.

– Intresset är högt, det är en social grej för många och de som kommer hit har trevligt tillsammans.

– Mycket material vi får in kommer från deltagarna.


På Facebook följs Ockelbo Expo av över 3000 intresserade, vilket skulle kunna bli föreningens räddning.

– Om de flesta blev stödmedlemmar skulle vi klara oss bra.


Om du är intresserad av att bli stödmedlem i Ockelbo Expo ligger medlemsavgiften på 200 kronor per år

– Går man med nu är man medlem hela 2024.

Bli stödmedlem:

Medlemskap för 2023-24

kostar 200:-

Inbetalning: Bankgiro 5250-2580 eller via SWISH: 123 039 63 58

Ange ditt namn som referens.


Mer lokalhistoria på Kuxa.se

Handla och hämta paket på ett smidigt sätt - ICA Ugglebo

Handla och hämta paket på ett smidigt sätt - ICA Ugglebo

Trav är livet för Wilma

Trav är livet för Wilma

0