Krönika: Året 2023 med Livet på landet

Krönika: Året 2023 med Livet på landet

Nu såhär när vinterkylan håller oss i sitt grepp och året så sakta lider mot sitt slut är det dags att summera 2023.

Det här har varit vårt tredje år på gården och nu börjar man ändå kunna säga att saker och ting har börjat landa lite. Jag och Arvid har rustat ytterligare några rum i ena huset, målat ladugården, fixat ett till vinter- hönshus och trixat med förbättringar i vardagen som till exempel frostskyddat vatten till ladugården.


Vi har flyttat på saker och använt ytor på andra sätt, börjat bli bekant med hur smältvattnet rinner på vårarna, hur höstlöven samlas på vissa ställen när det blåser, hur många äpplen ett äppelträd ger, var det blir som lerigast i hästhagen och alla andra små vardagssaker som man har runt sig på en gård.

Tunnbrödsbakning i Åmot

Året har verkligen varit en utmaning vädermässigt vilket gett upphov till omstruktureringar och omprioriteringar. Hur många får kan vi ha kvar då höskörden blev som den blev? Vad ska vi ha för strö till hästarna i ligghallen när det inte finns halm att få tag i?

Det visade sig vara väldigt klokt att odla i täckta bäddar där vattnet stannar kvar mycket längre än i oskyddad jord vilket gjorde att torkan inte påverkade vår grönsaksskörd lika mycket som den kunde ha gjort. Vi testade även att låta hönsen passera flera gånger med kortare intervaller på varje ställe där vi parkerar deras husvagnar. Det har gjort så att vi inte måste putsa av ogräs på åkern utan betet har varit riktigt frodigt åt fåren som kommer efter hönsen i rotations-flödet.

Vi har tagit stora steg framåt mot mer utökad självhushållning med allt från fler slaktkycklingar till massor av äppelmust och större mängder potatis.

Vår gårdsbutik har verkligen tagit ett stort kliv framåt i och med att den innehåller så mycket lokalproducerad mat som lockar hit kunder från när och fjärran. Här ligger verkligen en stor del av vår glädje med gården, att få träffa er som handlar här! Vi byter några ord ibland, småpratar om vikten av att handla lokalt och knyter fina vänskapsband. Ett verkligt levande och stimulerande community som vi är så tacksamma för!

Under året har jag deltagit i en mathanverkskurs och därigenom hittat några andra kvinnor som också driver små lantbruk och vi delar en gemensam tanke om ökad självhushållning utifrån våra individuella förutsättningar. En del av en ökad självhushållning är ur vår synvinkel att baka sitt egna bröd, speciellt eftersom en av kvinnorna har egen kvarn och kan mala eget mjöl. Vi bestämde oss för att hyra bagarstugan i Åmot, vilket verkligen rekommenderas varmt, för att baka tunnbröd. Jag är uppväxt i Dalarna och har under barndomen bakat flera olika sorters tunnbröd i byns gemensamma bagarstuga så nu blev det till att damma av både kaveln, receptet och gräddningskunskaperna! Det var en helt fantastisk dag där vi skapade väldigt fina och goda tunnbröd (och en del väldigt fula, inte alls runda och definitivt övergräddade men det hör liksom till). Tunnbrödet eller ”tuttul” som det heter på rättviksmål kommer jag sälja en del av i butiken lite längre fram och det kommer också finnas rökt fårfiol i butiken framemot jul!

Värm ett glas lokalproducerad äppelmust, krydda med kanel och ingefära. Ta den varma drycken, en god bok, en varm filt och kryp upp i soffan.

På gården är allt stilla och lugnt just nu. Fåren ligger mest och idisslar, hur varma som helst i sin tjocka ull. De tar små promenader när solen visar sig men annars ser de mest ut att ha gått i ide faktiskt. Hästarna tar det också mer lugnt när det blivit snöigt och kallt. De sover mer, står och kliar varandra och gnäggar lite när jag kommer med hö till dem. Ser väldigt rofyllt ut.

Hönsen är också i en vinterfas just nu. Efter höstens ruggning har de flesta tagit en välförtjänt paus i äggläggandet vilket är helt naturligt och något jag inte vill förändra. I stora värperier så mixtrar man med kraftig belysning, speciella tillskott osv men här får de följa sin naturliga klocka och styra själva när det är dags för ägg. En glad överraskning är att flera av våra nya unghöns har börjat lägga ägg lite tidigare än planerat så det kommer finnas ägg till jul, kanske inte riktigt lika många som i somras bara.

Nu när julen så sakteliga närmar sig så vill jag skicka med en påminnelse om att även vi behöver följa naturens skiftningar och låta vintervilan bli påtaglig även i våra liv, inte bara i odlingarna eller hos djuren. Värm ett glas lokalproducerad äppelmust, krydda med kanel och ingefära. Ta den varma drycken, en god bok, en varm filt och kryp upp i soffan. Knapra på en pepparkaka eller unna dig en belgisk våffla från Åmot. Låt lugnet hitta in i själen en stund. Laga en helstekt köttbit som sköter sig själv i ugnen, ät goda ägg till frukost, sov länge och ta promenader i vårt vackra Ockelbo.


Ha en riktigt god och avslappnad jul och ett gott nytt år kära läsare!


Livet på landet, på Kuxa.se

UNF - alla ungdomar är välkomna

UNF - alla ungdomar är välkomna

Gynna lokal handel – med Ockelbopresentkort under granen

Gynna lokal handel – med Ockelbopresentkort under granen

0